Хроника

"Геј стрејт алијанса": Избор Брнабићеве историјски искорак за ЛГБТ особе и жене у Србији

Штампа
петак, 16. јун 2017.

Геј стрејт алијанса (ГСА) поздравила је јутрос одлуку да мандатарка за састав нове Владе Србије буде досадашња министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић и оценила да је то "историјски искорак" за све ЛГБТ особе и жене у Србији.

"После њеног прошлогодишњег постављења за министарку чиме је уједно постала и прва јавно аутована особа (особа која јавно говори да је геј) на министарској позицији у Србији и региону, именовање Ане Брнабић за мандатарку Владе је још један огроман, историјски искорак за све ЛГБТ особе у Србији али и за све жене јер ће она уједно бити и прва премијерка у историји Србије", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се оцењује да је Брнабићева "несумњиво показала стручност и професионалност", али и да је као особа која отворено говори да је припадница ЛГБТ заједнице дала велики допринос разумевању те заједнице и смањењу тензија према тој популацији.

"Ана Брнабић ће бити једна од тек неколико јавно аутованих премијера/ки у читавом свету што је, као што је већ поменуто, од историјског значаја за Србију али и читав регион. Оно што ЛГБТ покрет и ЛГБТ заједница у Србији до пре само пар година није могла да замисли ни као могућност, данас постаје реалност", наводи се у саопштењу.

ГСА је навела и да сматра да ће Ана Брнабић остварити највећи помак за ЛГБТ заједницу у Србији "ако свој премијерски посао буде обављала вредно и одговорно а на добробит баш свих градјана и градјанки Србије, а без обзира на њихова било која лична својства".

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]