субота, 13. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Говор Владимира Гајића по избору за председника Народне странке: Политика Народне странке се не мења. Главни циљеви очување Косова и Метохије у Србији и забрана копања литијума
Хроника

Говор Владимира Гајића по избору за председника Народне странке: Политика Народне странке се не мења. Главни циљеви очување Косова и Метохије у Србији и забрана копања литијума

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 26. фебруар 2024.

Говор кандидата за председника Народне странке Владимира Гајића на ванредној седници Скупштине Народне странке:

Драги саборци, поштовани чланови Народне странке, поштовани и драги гости,

Добро дошли на прву ванредну Скупштину Народне странке.

Данас ћемо, касније у радном делу, изабрати председника и потпредседнике странке, генералног секретара, портпарола, Главни одбор, председника Извршног одбора, а обавестићу вас и о новим члановима председништва странке.

Народна странка је противник колонизације Србије и противник самопорицања

Народна странка има своју идеологију, има свој програм и начела до којих држи од првог дана и ја мислим да ту нема шта да се мења када су у питању наше основне оријентације.

Ја верујем да је наш документ који смо усвојили на скупштини у октобру 2023. године „Српско питање у 21. веку“ најзначајнији политички документ који је било која странка креирала у 21. веку у Србији.

Креирање националне државе у политичком и у културном смислу, да бисмо имали на чему и због чега да стварамо демократско друштво, приоритети су програма и политике Народне странке.

Народна странка верује да су стварање националне и демократске државе услов да би Србија опстала као држава, а Срби као нација. Ми већ 80 година тапкамо у месту и зато нам иде како нам иде у готово свакој сфери живота. Национални проблеми се не могу решавати без националне државе, а те проблеме може да решава само једно истински слободно и демократско друштво.

Народна странка је уверена да су то два органски повезана и међузависна предуслова да би Србија кренула напред. Нација и демократија. То је програм грађанске деснице или либералних националиста.

Ја верујем да је Србији у будућности неопходна уставна реформа политичког система, изборног система, суштинска децентрализација и подела Србије на регионе, напуштање свих преосталих остатака међу уставним решењима која су остала из времена комунизма, снажење посрнуле локалне самоуправе, уставна заштита земље, воде и ваздуха, потпуна и праведна реституција, као и да је један од главних националних приоритета - реформа просвете. Србија има проблема са знањем, а знање је данас, за једну малу државу као што је Србија, основ и услов опстанка као суверене државе. Без знања је немогуће бити суверен. Просвета и култура представљају основ за формирање слободног човека у слободном друштву.

Народна странка је противник колонизације Србије и, како је то један велики српски интелектуалац дефинисао, противник самопорицања.

Без знања је немогуће бити суверен

Ја такође верујем да је Србија заслужила да се на референдуму изјасни о облику државног уређења, јер се као што добро знате, никада се народ на демократски начин није изјаснио о укидању монархије. Ја сам, као што верујем да знате, монархиста, као и многи чланови Народне странке.

Пад Берлинског зида који је симболично објавио крај ере комунизма у Европи, заобишао је Србију. У гротлу распада Југославије, наше су националне интересе бранили бивши комунисти тек изашли из тог шињела, у сарадњи са лажним патриотама. То је један од значајнијих разлога што смо прошли тако како смо прошли уз све оне друге на које нисмо могли да утичемо.

Србија није постала демократско друштво. Нажалост, демократско друштво није наш културни модел, као што није ни независно судство или слободна штампа. Србија нема у томе традицију, осим оне која је насилно укинута 1945. године и која је нама данас само у далеком сећању. Једина традиција која је опстала јесте она унутар безбедносних служби у којима, у неким деловима, ни дан данас није допрла свест о чињеници шта би требало да буде једини посао тих служби.

Упркос изборном поразу, политика Народне странке је ту, она није пропала и она не сме пропасти.

Ми смо на изборе изашли сами јер смо се држали својих уверења, нисмо хтели да одустанемо од Косова и Метохије, нисмо се залагали за санкције Русији и нисмо хтели да остварујемо политички профит на мртвој деци убијеној у два масовна убиства. Због тога смо напустили претходну коалицију, држећи се својих кључних политичких ставова и то ће бити тако до год постоји Народна странка. На тим основама се поделила Народна странка, удаљивши се истовремено и од бивших политичких партнера на питању захтева за расписивање истовремених парламентарних и градских избора, одмах, без да су обезбеђени најминималнији услови за фер изборе. Био је то поклон режиму који он наравно није пропустио да искористи. Било је наравно грешака и на нашој страни, то није спорно, говорићемо о томе у радном делу скупштине, а неке од значајнијих грешака су наивност, вера у људе који су оснивачи странке, очекивање да ће грађани препознати да су у политици важне и неке овде заборављене људске врлине као што су лични морал и етика.

Ми се залажемо за интегралистичку државну политику која ће повезати наш народ

Ми се залажемо за интегралистичку државну политику која ће повезати наш народ, тамо где није више могуће политички, онда бар културно, било где да данас живи. Ово су темељна опредељења Народне странке од оснивања, то је легат нашег првог председника и оснивача странке Вука Јеремића, као и Синише Ковачевића, Санде Рашковић Ивић и многих других. Наш тврд патриотски став није усмерен против било кога, без обзира на национално, верско, расно или било које друго опредељење.

Народна странка остаје непоколебљиво код става да француско-немачки споразум о Косову и Метохији мора бити одбачен и наставља да апелује на српску власт да се држи правних аргумената у међународном јавном простору, јер су они сви до једног у корист Србије. Француско-немачки план је супротан Уставу Србије, Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, као и Повељи УН, односно члану 2 те Повеље који обавезује све државе чланице УН да поштују границе, територијални интегритет и суверенитет и да се не мешају у унутрашње послове чланице. Такозвано косовско право и право Савета Европе не може бити изнад ових норми међународног и унутрашњег правног поретка.

Потписивање овог споразума такође би била и накнадна, пост фестум, конвалидација и оправдање бомбардовања Југославије 1999. године. Део наше територије је де факто окупиран, а Србија клизи и ка широј окупацији од такозваног виртуелног окупатора који овде делује систематски и плански против наших националних интереса. То се мора прекинути.

Народна странка остаје непоколебљиво код става да француско-немачки споразум о Косову и Метохији мора бити одбачен

Народна странка сматра да Србија мора да донесе закон којим се забрањује копање литијума и бора у Србији за наредних 100 година, као и да Србија мора да изврши корениту промену и реформу државног и друштвеног система. Народна странка остаје код става да ће Србија бити принуђена да се захвали ЕУ уколико питање признања такозваног Косова постане и формално део преговарачког процеса. У том случају, ми смо понудили политичко решење у правцу повезивања око европске економске заједнице.

Ми остајемо посвећени војној неутралности Србије која подразумева да Србија мора да има јаку војску што је предуслов војне неутралности. Народна странка је против увођења економских санкција било којој држави на свету, изузев када су у питању правно законите одлуке Савета безбедности УН. У противном , санкције су инструмент рата и ништа више од тога.

Борба против корупције која као малигни тумор уништава наше друштво један је од приоритета Народне странке.

Народна странка сматра да Србија мора да донесе закон којим се забрањује копање литијума и бора у Србији за наредних 100 година

Народна странка има одличан економски и социјални програм који се поред осталог заснива на прекиду политике енормног задуживања које је достигло колосалне размере и које прети да нам цела држава падне у дужничко ропство. Ми смо против политике бесмисленог субвенционисања страних инвеститора уместо субвенционисања домаћих привредника. Србија је свој банкарски сектор предала у руке странцима. Зато је наш одговор формирање српске развојне банке. Акценат на економском програму странке који постављам, један је од разлога, поред многих других, што ће међу новим потпредседницима бити и Бата Боровић, председник нашег ресорног одбора.

Народна странка сматра да су породица – отац, мајка и деца – и да се пол одређује искључиво на основу природног рођења. У том смислу, ми смо противници свих варијанти такозване џендер идеологије која се на разне начине намеће нашем друштву укључујући у том процесу, а један од њих је директан напад на српски језик који је кулминирао у Закону о родној равноправности који мора бити уклоњен из правног поретка.

Народна странка има економски и социјални програм који се заснива на прекиду политике енормног задуживања 

Језик и писмо су суштина националног идентитета, а читава култура једног народа остварује се у језику који је најзначајнија одлика народа. Српски језик се бруси већ 200 година и не може бити предмет интервенција које немају никаквог додира са науком.

Народна странка ће наставити да ради на демократском окупљању странака десног центра и деснице, без којих у јединству, није могуће победити на изборима. Тим путем као новим почетком кренули смо заједно са Доста је било. То је ваљда данас свима јасно после низа тешких пораза опозиције у последњих 12 година. Огроман проблем нашег друштва су поделе које су заједницу довеле до тачке растакања. У томе учествује власт али не много мање и опозиција уз учешће свих медија. Србији је потребан национални консензус око најважнијих националних питања и око најважнијих демократских вредности. У те две ствари, идеологије, нарочито туђе, не смеју бити препрека. У том смислу верујем да уколико желимо да променимо вољу гласача владајућих странака, нећемо у томе успети уколико им будемо забадали прст у око. Тиха већина грађана Србије су жртве политичке елите у Србији, без обзира са које стране политичког спектра. Неко би овде коначно требао да се бори и за грађане. Србија се мора преуредити, она мора променити редослед приоритета и систем вредности, Србија се мора изградити као демократско друштво засновано на владавини права, подели власти, слободној штампи и социјалној правди.

На крају, и у овом свечаном делу, а о томе ћемо говорити више у радном делу скупштине, мој тим потпредседника са којим ћу изаћи пред вас, чинили би др Александар Радојевић из Чачка, Ивана Парлић из Ужица, Стефан Јовановић из Београда, др Гордана Чабрић из Варварина, Александар Аца Марковић из Лајковца, адвокат Јовица Тодоровић из Београда, проф. др Ђорђе Петровић из Новог Сада, Борислав Бата Боровић из Београда и Небојша Богдановић из Ниша. Генерални секретар странке Ања Јевић, портпарол странке Александар Љубомировић и председник Извршног одбора Никола Драговић.

Велика ми је част да будем председник Народне странке и на томе вам се захваљујем.

Слобода тражи људе. Ја верујем да смо ми, чланови Народне странке, ти људи у Србији.

Нека нам Бог помогне у тим напорима.

Хвала вам.   

(Народна странка)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер