петак, 26. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Глина: Уз непрестане гласне протесте, упадице и песму групе Хрвата, одржана комеморација за 1200 Срба убијених од стране усташа 1941.
Хроника

Глина: Уз непрестане гласне протесте, упадице и песму групе Хрвата, одржана комеморација за 1200 Срба убијених од стране усташа 1941.

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 30. јул 2017.

 Уз непрестане гласне протесте, упадице и песму групе од десетак хрватских ветерана, у Глини је одржана комеморација за око 1.200 убијених Срба, које је усташки режим ликвидирао крајем јула и почетком августа 1941. на ширему глинском подручју.

Комеморација поводом 76. годишњице тог догађаја, у организацији Српског народног вијећа, уз стотињак пристутних, одржана је испред Хрватског дома, на месту бивше цркве Пресвете Богородице, где је 29. јула 1941. године окупљено и убијено неколико стотина Срба.

"Људи су овде позвани и дошли на покрст, али им то није спасило животе. Ту је почињен срамотни и свирепи злочин и требаће векови да се та љага испере. Нажалост, упркос Уставу и закону, није нам омогућено да се жртава сетимо у миру. Ако ће се ствари наставити овако, а знамо ко стоји иза ових протеста, дијалог католика и православаца на иницијативу папе Фрање, биће компромитован под знаком питања. О овој провокацији обавестићу све меродавне", рекао је, често прекидан и револтиран, председник СНВ-а Милорад Пуповац, који је након комеморације и полагања црвених ружа на месту некадашње костурнице, новинарима ускратио изјаву.

На комеморацији је учествовао и председник Савета за националне мањине Александар Толнауер, који је након скупа рекао како ово није ни место ни начин да се омета било каква комеморација.

"Ја сам овде дошао у име националних мањина у Републици Хрватској да искажемо пијетет жртвама, као и другим жртвама свих злочина. Нажалост неки још морају схватити да ми морамо комеморирати због прошлости, за све оне који су настрадали, а за то не сносе никакву кривицу", рекао је Толнауер.

Челница "Документе" Весна Тершелич је напоменула како се објекту, који је некад чувао сећање на покољ у глинској цркви, мора вратити име Спомен дом. Изразила је уверење да ће се то сигурно догодити, али у тој је акцији нужно ићи поступно, корак по корак.

Група хрватских ветерана с транспарентом "Комунистички злочини нису антифашизам" и хрватском заставом, прво је покушала непосредно уз место комеморације да омета скуп, након чега су их припадници полиције удаљили десетак метара.

По завршетку скупа, полицајци су двојицу најгласнијих и најупорнијих евидентирали због ремећења јавног реда и мира.

(Н1)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер