Početna strana > Hronika > Glavni Karzaijev protivnik tvrdi da su izbori u Avganistanu namešteni
Hronika

Glavni Karzaijev protivnik tvrdi da su izbori u Avganistanu namešteni

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 23. avgust 2009.

Glavni rival aktuelnog predsednika Avganistana Hamida Karzaija na predsedničkim i lokalnim izborima, održanim 20. avgusta, Abdulah Abdulah izjavio je da poseduje dokaze da su izbori u velikoj meri bili namešteni.

"Preliminarni izveštaji koje dobijamo su uznemirujući. Postoji mogućnost da je bilo više hiljada prekršaja širom zemlje, u to nema sumnje", izjavio je Abdulah.

Avganistanska Komisija za izborne žalbe saopštila je da je do sada primila 225 žalbi, od kojih je 35 obeleženo kao prioritetno. Ipak, nema naznaka da će se one direktno odraziti na izborni rezultat.

Posmatrači predsedničkih izbora u Avganistanu saopštili su ranije da su tokom glasanja, u četvrtak, primećene ozbiljne neregularnosti u izbornom procesu.

U preliminarnom izveštaju Fondacije za sprovođenje slobodnih i fer izbora, koja je širom Avganistana bila rasporedila preko 7.000 posmatrača, navodi se da je tokom glasanja primećeno "punjenje" glasačkih kutija, višestruko glasanje i uznemiravanje birača, u čemu nisu učestvovali samo talibanski pobunjenici.

Talibani su ranije pretili da će na različite načine ometati izbore, koji su, uprkos napadima u kojima je poginulo 26 osoba, protekli relativno mirno, uz veliku izlaznost građana.

Obojica glavnih kandidata za šefa države, sadašnji predsednik Hamid Karzai i njegov rival Abdulah Abdulah, već su proglasili pobedu, tvrdeći da nema potrebe za održavanjem drugog kruga.

Preliminarni rezultati izbora će, kako je saopštila Nezavisna izborna komisija u Avganistanu, biti objavljivani u više navrata do 5. septembra.

RTS

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner