Хроника

Главни Карзаијев противник тврди да су избори у Авганистану намештени

Штампа
недеља, 23. август 2009.

Главни ривал актуелног председника Авганистана Хамида Карзаија на председничким и локалним изборима, одржаним 20. августа, Абдулах Абдулах изјавио је да поседује доказе да су избори у великој мери били намештени.

"Прелиминарни извештаји које добијамо су узнемирујући. Постоји могућност да је било више хиљада прекршаја широм земље, у то нема сумње", изјавио је Абдулах.

Авганистанска Комисија за изборне жалбе саопштила је да је до сада примила 225 жалби, од којих је 35 обележено као приоритетно. Ипак, нема назнака да ће се оне директно одразити на изборни резултат.

Посматрачи председничких избора у Авганистану саопштили су раније да су током гласања, у четвртак, примећене озбиљне нерегуларности у изборном процесу.

У прелиминарном извештају Фондације за спровођење слободних и фер избора, која је широм Авганистана била распоредила преко 7.000 посматрача, наводи се да је током гласања примећено "пуњење" гласачких кутија, вишеструко гласање и узнемиравање бирача, у чему нису учествовали само талибански побуњеници.

Талибани су раније претили да ће на различите начине ометати изборе, који су, упркос нападима у којима је погинуло 26 особа, протекли релативно мирно, уз велику излазност грађана.

Обојица главних кандидата за шефа државе, садашњи председник Хамид Карзаи и његов ривал Абдулах Абдулах, већ су прогласили победу, тврдећи да нема потребе за одржавањем другог круга.

Прелиминарни резултати избора ће, како је саопштила Независна изборна комисија у Авганистану, бити објављивани у више наврата до 5. септембра.

РТС

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]