Početna strana > Hronika > General Novica Simić: „Koridor“ spasao Srbe u RS od genocida
Hronika

General Novica Simić: „Koridor“ spasao Srbe u RS od genocida

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. jun 2011.

Na današnji dan, 24. jun, 1992. godine počela je vojna operacija "Koridor", koja je bila ključna za preživljavanje srpskog naroda s leve strane Drine i spajanje teritorija, na kojima živi naš narod u BiH, sa Srbijom.

"Da nije bilo operacije ’Koridor’, onako izolovana i rascepkana teritorija srpskog stanovištva u Bosni i Hercegovini bila bi postupno uništena i tako bismo doživeli treći genocid na kraju 20. veka. Da nije bilo ove operacije koja je trajno spojila etničke srpske teritorije s maticom Srbijom, danas ne bi bilo ni Srpske", istakao je penzionisani general Novica Simić.

Simić, jedan od stratega operacije, rekao je za "Fokus" da je to bila najčistija vojnička operacija, koja je počela 24. juna 1992. godine i posle koje niko nije optužen za povredu

Prisećajući se događaja na današnji dan pre 19 godina, Simić je ispričao da je tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa general Momir Talić izdao naredbu za početak operacije i pri tome rekao "Novice, hoću do Vidovdana slobodan koridor, makar to bila kozja staza, jer nam deca umiru".

On je podsetio na tešku situaciju u kojoj su se tada nalazila područja zapadnih delova RS i Republike Srpske Krajine, kada je zbog nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici umrlo 12 beba.

Simić je istakao da se licemjerje navodnih humanitaraca najbolje ogleda u činjenici da je na zahtev predsednika tadašnje opštine Banjaluka Predraga Radića da se omogući dotok lekova za bolnice i neophodnih humanitarnih pomoći, odgovoreno da se dogovori sa muslimanskim i hrvatskim predstavnicima u Sarajevu i Zagrebu.

"Da smo mogli da se dogovorimo, ne bismo se ni našli u okruženju. Svakom je bilo jasno da su to bile metode pritisaka i otvoreni pokušaji da se srpski narod vojno porazi i dovede u ropski položaj. Slično se danas izmišlja u Libiji i drugim afričkim državama", naglasio je Simić.

(Vesti)