Хроника

Генерал Новица Симић: „Коридор“ спасао Србе у РС од геноцида

Штампа
петак, 24. јун 2011.

На данашњи дан, 24. јун, 1992. године почела је војна операција "Коридор", која је била кључна за преживљавање српског народа с леве стране Дрине и спајање територија, на којима живи наш народ у БиХ, са Србијом.

"Да није било операције ’Коридор’, онако изолована и расцепкана територија српског становиштва у Босни и Херцеговини била би поступно уништена и тако бисмо доживели трећи геноцид на крају 20. века. Да није било ове операције која је трајно спојила етничке српске територије с матицом Србијом, данас не би било ни Српске", истакао је пензионисани генерал Новица Симић.

Симић, један од стратега операције, рекао је за "Фокус" да је то била најчистија војничка операција, која је почела 24. јуна 1992. године и после које нико није оптужен за повреду

Присећајући се догађаја на данашњи дан пре 19 година, Симић је испричао да је тадашњи командант Првог крајишког корпуса генерал Момир Талић издао наредбу за почетак операције и при томе рекао "Новице, хоћу до Видовдана слободан коридор, макар то била козја стаза, јер нам деца умиру".

Он је подсетио на тешку ситуацију у којој су се тада налазила подручја западних делова РС и Републике Српске Крајине, када је због недостатка кисеоника у бањалучкој болници умрло 12 беба.

Симић је истакао да се лицемјерје наводних хуманитараца најбоље огледа у чињеници да је на захтев председника тадашње општине Бањалука Предрага Радића да се омогући доток лекова за болнице и неопходних хуманитарних помоћи, одговорено да се договори са муслиманским и хрватским представницима у Сарајеву и Загребу.

"Да смо могли да се договоримо, не бисмо се ни нашли у окружењу. Сваком је било јасно да су то биле методе притисака и отворени покушаји да се српски народ војно порази и доведе у ропски положај. Слично се данас измишља у Либији и другим афричким државама", нагласио је Симић.

(Вести)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]