Početna strana > Hronika > Frederik Mondoloni: Molimo Vučića i srpski narod za izvinjenje zbog rasporeda sedenja na ceremoniji u Parizu; ne znam šta se dogodilo, to je bila greška za žaljenje
Hronika

Frederik Mondoloni: Molimo Vučića i srpski narod za izvinjenje zbog rasporeda sedenja na ceremoniji u Parizu; ne znam šta se dogodilo, to je bila greška za žaljenje

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 12. novembar 2018.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini uputio je izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu.

On je rekao da je ono što se desilo sa rasporedom sedenja u Parizu na ceremoniji povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata za žaljenje.

“Sa Srbijom smo veoma bliski, Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila skoro trećinu svog stanovništva, 62 odsto muškog stanovništva. Ne znam šta se dogodilo. Kažem da je to bila greška za žaljenje i molimo predsednika Vučića i srpski narod za izvinjenje“, rekao je Mondolini za Prvu televiziju.

Mondoloni je za televiziju Prva rekao jutros da je komplikovano da komentariše to što je predsednik Kosova Hašim Tači sedeo bliže predsednicima Rusije i Francuske, Vladimiru Putinu i Emanuelu Makronu, kao i drugim liderima zemalja pobednica iz tog rada.

"Ja sam bio u Beogradu i hteo sam na najbolji način da proslavim taj dan, a šta je bilo u Parizu ostavljam ljudima da vide", kazao je Mondoloni. On je dodao da veoma žali zbog takvog rasporeda sedenja.

"Realnost je da smo se mi zajedno borili tokom tog rata i da je predsednik Aleksandar Vučić došao u Pariz, na čemu se zahvaljujem, da to zajedno obeležimo", rekao je Mondoloni.

Povodom napisa u srpskim medijima da je Hašim Tači "kupio mesto pored Putina", Mondoloni je odgovorio da želi da govori o ozbiljnim stvarima i da niko u Srbiji ne veruje u takve stvari.

Koncesija aerodroma „Nikola Tesla“ ide po planu, francuska kompanija radiće projekat deponije u Vinči, a nadamo se da ćemo raditi i na beogradskom metrou

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni izjavio je da što se tiče koncesije za aerodrom "Nikola Tesla" sve ide po planu.

"Sve se odvija prema ugovoru iz marta meseca i zvanično preuzimanje će biti u narednim nedeljama kako je predviđeno ugovorom", naveo je Mondolini za Prvu TV, prenosi B92.

Prema njegovim rečima, veoma je značajan i projekat deponije u Vinči koje će takođe raditi francuska firma.

"Nadamo se da ćemo raditi na metrou", naveo je Mondolini.

Vlada Srbije potpisala je u martu sa francuskom kompanijom "Vansi erports" ugovor o davanju koncesije za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" na 25 godina.

Ukupna nominalna vrednost ove transakcije je oko 1,46 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja. Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze.

Vansi aerodromi ponudili su jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 501 miliona evra. Isplata će se vršiti kroz dividendu i to: Republici Srbiji 417 miliona evra i malim akcionarima 84 miliona evra. Tokom perioda trajanja koncesije biće plaćana godišnja koncesiona naknada.

(B92)

Videti još:

Aleksandar Vučić: Hvala ambasadoru Mondoloniju - veličanstveno ćemo dočekati Makrona

U Parizu obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata; Makron: Istorija preti da ponovi svoj tragični tok; Domaćini proslave smestili Hašima Tačija neposredno iza Merkelove, Trampa i Putina; Vučić skrajnut

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner