Хроника

Фредерик Мондолони: Молимо Вучића и српски народ за извињење због распореда седења на церемонији у Паризу; не знам шта се догодило, то је била грешка за жаљење

Штампа
понедељак, 12. новембар 2018.

Амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолини упутио је извињење председнику Србије Александру Вучићу и српском народу.

Он је рекао да је оно што се десило са распоредом седења у Паризу на церемонији поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата за жаљење.

“Са Србијом смо веома блиски, Србија је у Првом светском рату изгубила скоро трећину свог становништва, 62 одсто мушког становништва. Не знам шта се догодило. Кажем да је то била грешка за жаљење и молимо председника Вучића и српски народ за извињење“, рекао је Мондолини за Прву телевизију.

Мондолони је за телевизију Прва рекао јутрос да је компликовано да коментарише то што је председник Косова Хашим Тачи седео ближе председницима Русије и Француске, Владимиру Путину и Емануелу Макрону, као и другим лидерима земаља победница из тог рада.

"Ја сам био у Београду и хтео сам на најбољи начин да прославим тај дан, а шта је било у Паризу остављам људима да виде", казао је Мондолони. Он је додао да веома жали због таквог распореда седења.

"Реалност је да смо се ми заједно борили током тог рата и да је председник Александар Вучић дошао у Париз, на чему се захваљујем, да то заједно обележимо", рекао је Мондолони.

Поводом написа у српским медијима да је Хашим Тачи "купио место поред Путина", Мондолони је одговорио да жели да говори о озбиљним стварима и да нико у Србији не верује у такве ствари.

Концесија аеродрома „Никола Тесла“ иде по плану, француска компанија радиће пројекат депоније у Винчи, а надамо се да ћемо радити и на београдском метроу

Амбасадор Француске Фредерик Мондолони изјавио је да што се тиче концесије за аеродром "Никола Тесла" све иде по плану.

"Све се одвија према уговору из марта месеца и званично преузимање ће бити у наредним недељама како је предвиђено уговором", навео је Мондолини за Прву ТВ, преноси Б92.

Према његовим речима, веома је значајан и пројекат депоније у Винчи које ће такође радити француска фирма.

"Надамо се да ћемо радити на метроу", навео је Мондолини.

Влада Србије потписала је у марту са француском компанијом "Ванси ерпортс" уговор о давању концесије за београдски аеродром "Никола Тесла" на 25 година.

Укупна номинална вредност ове трансакције је око 1,46 милијарди евра, а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања. Уговор о концесији на 25 година обухвата финансирање, управљање, одржавање, проширење и надоградњу постојећег аеродромског терминала и полетно-слетне стазе.

Ванси аеродроми понудили су једнократну концесиону накнаду у износу од 501 милиона евра. Исплата ће се вршити кроз дивиденду и то: Републици Србији 417 милиона евра и малим акционарима 84 милиона евра. Током периода трајања концесије биће плаћана годишња концесиона накнада.

(Б92)

Видети још:

Александар Вучић: Хвала амбасадору Мондолонију - величанствено ћемо дочекати Макрона

У Паризу обележено 100 година од завршетка Првог светског рата; Макрон: Историја прети да понови свој трагични ток; Домаћини прославе сместили Хашима Тачија непосредно иза Меркелове, Трампа и Путина; Вучић скрајнут

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]