петак, 26. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Франк-Валтер Штајнмајер: Oд Београда и Приштине се захтева компромис, нормализација односа је саставни део заједничких задатака; Александар Вучић - Однос са Приштином кључан за отварање поглавља
Хроника

Франк-Валтер Штајнмајер: Oд Београда и Приштине се захтева компромис, нормализација односа је саставни део заједничких задатака; Александар Вучић - Однос са Приштином кључан за отварање поглавља

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 28. април 2015.

Вучић са Штајнмајером: Берлин ће подржати отварање првих поглавља

Министар иностраних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер истакао је данас да ће Берлин подржати у ЕУ отварање преговора о првим поглављима са Србијом.

- Чинићемо све да ојачамо и осигурамо европску перспективу за Србију. Сигуран сам да ћемо у току ове године напредовати у вези отарања поглавља - казао је Штајнмајер на конференцији за штампу са премијером Александром Вучићем.

Он је истакао да је дошао у Београд у значајном тренутку, дан након годишњице владе, рекавши да је влада много учинила на економском плану.

БЕОГРАД - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да одлука о отварању поглавља у преговорима са ЕУ није на Србији, већ на европским партнерима, као и да се ту не ради о реформама већ о односу са Приштином. А немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер је данас у Београду изјавио да "наводи да Немачка поставља нове услове Србији апсолутно нису тачни".

"Ради се о неким питањима из Бриселског споразума, као што је Заједница српских општина, и неким која су изван Бриселског споразума. Даћемо све од себе да, чувајући наше националне и државне интересе, постигнемно споразуме тамо где можемо", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са шефом немачке дипломатије Франк Валтером Штајнмајером.

Он је истакао да има тема о којима не може ни да разговара, а једно од тих је да се препусти 100 одсто хидропотенцијала Газивода.

"На то ме нико на кугли земаљској неће натерати. Ако неко жели договор, онда мора то да покаже, а одлука је на ЕУ", рекао је премијер.

Он је истакао да му је посебна част то што је добио такве похвале од Штајнамера за реформе које су спроведене.

"Ако вам је савест чиста, ако сте урадили све, ако имате овакве похвале... Урадили смо пуно, урадићемо још али постоје границе преко којих не можемо да пређемо", нагласио је Вучић.

Он је поновио да Србија неће признати независност Косова и да дијалогом са Приштином жели успостављање рационалних и разумних односа, али тако да они не буду сметња ни претња никоме на Балкану.

Најбољи могући односи Србије и Немачке

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија и Немачка у својој савременој историји тренутно имају најбоље могуће односе и да је то велика част и веома значајно за Србију и њену будућност и напредак.

Вучић је на конференцији за новинаре са немачким шефом дипломатије Франк Валтер Штајнмајером рекао да му је пренео шта је Србија урадила на пољу реформи, какве политичке реформе намерава да предузме и шта је урадила на европском путу.

Како је рекао, завршили смо скрининг са највишим оценама, припремили Акционе планове за поглавља 23 и 24 и спремни за отварање тих поглавља као и за поглавље 32.

Он је навео да је Штајнмајера обавестио да је настављен дијалог са Пртиштином износећи наше погледе по том питању и подвукао да је Србија посвећена наставку свог европског пута и уверена да ће на том путу имати подршку Немачке.

Навео је да је након анализе економских односа и трговинске размене и сарадње две земље извесно да је све више немачких компанија у Србији и да су оне које већ послују овде веома задовољне условима у којима раде, што је потврдио и Штајнмајер у разговору.

Како је навео премијер, Србија ће, штитећи своје националне интересе, да убрза свој европски пут, али и оценио да није све на Србији и да је "макар нешто на европским партнерима".

Он је додао да се нада да ће резултати које је Србија постигла бити признати и поштовани у земљама ЕУ као што су, верује, поштовани од стране најзначајније земље ЕУ - Немачке.

Вучић је захвалио Штајнмајеру што је увек на Србију гледао као значајну и важну земљу у Европи и ценио њен утицај и урађено на очувању стабилности у региону.

Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је данас у Београду да је Немачка заинтересована да Србија ове године отвори прва преговарачка поглавља и да нико није мењао услове на путу Србије ка ЕУ.

- Наводи да Немачка поставља нове услове Србији апсолутно нису тачни. Немачка је, као и друге државе ЕУ, заинтересована да Србија ове године отвори прва поглавља у преговорима о чланству са ЕУ - рекао је Штајнмајер после разговора са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Упитан шта у том контексту значи да се од Београда и Приштине захтева компромис, Штајнмајер је рекао да између две стране није спорно да је нормализација односа саставни део заједничких задатака.

"Обе стране су у контакту и нормализација је саставни део онога што је потребно да се уради за напредак ка Европској униј. Али то није ништа ново, то је предуслов већ одраније."

Он је казао да су односи Србије и Немачке последњих година видно унапређени, посебно на економском плану, што представља позитиван помак и добар знак.

Немачка предузећа, која су већ уложила у Србију, задовољна су и не кају се што су дошла, рекао је министар.

"Односи су све бољи, поверење је порасло и радовало би ме да се на томе базира српско јавно мњење", рекао је Штајнмајер и додао да је Немачка конференцијом о Западном Балкану у Берлину прошле године показала интересовање за регион.

Дачић је рекао да је на састанку са немачким колегом разговарано о најбољем начину да се што пре отворе прва поглавља "како би Србија могла да напредује у преговарачком процесу".

Како је предвиђено, после билатералног сусрета двојице министара, Дачић ће као председавајући ОЕБС бити домаћин састанка министарске Тројке ОЕБС на којем ће учествовати Штајнмајер и шеф швајцарске дипломатије Дидије Буркхалтер.

Током дана шеф немачке дипломатије ће се састати и са председником и премијером Србије, Томиславом Николићем и Александром Вучићем.

Уочи посете Београду, Штајнмајер је поручио да Немачка остаје искрен и поуздан партнер Србији на њеном путу ка ЕУ.

- Србија је протеклих година предузела запажене кораке напред - историјски  споразум о нормализацији односа са Косовом, отварање преговора са ЕУ, почетак болних, али потребних економских реформи - истакао је Штајнмајер у интервјуу Тањугу.

Немачки министар сматра да ће наставак тог пута, уз политичку одлучност и доследност, бити и највећи изазов за нашу земљу наредних година. Он је оценио да су билатерални односи Србије и Немачке данас изразито блиски и пријатељски.

Такође, нагласио је да немачка влада није говорила о међународно-правном признавању Косова од стране Београда као предуслову за пријем Србије у чланство ЕУ.

- Немачка и европски партнери очекују свеобухватну нормализацију односа Србије и Косова у облику правнообавезујућег споразума - рекао је Штајнмајер и подсећа да је ЕУ то јасно ставила до знања већ пред почетак приступних преговора.

Очекује се да ће главна тема разговора немачког министра и српских званичника бити отварање првих поглавља у преговорима између Србије и ЕУ за шта кључ, како се сматра, држи управо Берлин.

Штајнмајер ће поред Београда посетити и Приштину.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер