Početna strana > Hronika > Fondacija za otvoreno društvo i Ipsos: Većina građana Srbije nije spremna da se žrtvuje za Kosovo i veruje da je nezavisnost Kosova najizglednije rešenje
Hronika

Fondacija za otvoreno društvo i Ipsos: Većina građana Srbije nije spremna da se žrtvuje za Kosovo i veruje da je nezavisnost Kosova najizglednije rešenje

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 19. april 2018.

 Građani nemaju dovoljno informacija za zauzimanje informisanog stava o rešavanju pitanja Kosova, dok vlast vodi dijalog o dijalogu o Kosovu, bez pružanja informacija o potencijalnim rešenjima tog pitanja, pokazalo je istraživanje Fondacije za otvoreno društvo i Ipsos stratedžik marketinga.

Kosovo za najveći broj građana nije najvažnije pitanje jer ih muče egzistencijalni problemi, ali kada se nešto u vezi sa Kosovom dogodi ono postaje jedno od priorotetnih pitanja, a nekad i najvažnije, navodi se u rezultatima.

Čak trećina ispitanika nije za kompromisno rešenje, ali uprkos tome većina nije spremna da se žrtvuje za Kosovo.

Većina ispitanika takođe veruje da Srbija nema uticaj na Kosovu, da je nezavisnost Kosova najizglednija, a da je suštinska autonomija najbolje rešenje. Kod građana dominira i strah od daljeg rasparčavanja Srbije.

Rezultati kvalitativnog dela istraživanja pokazuju da građani rešavanje kosovskog čvora vide kao pritisak za zapada, a ne suštinsko pitanje koje utiče na kvalitet njihovog života.

Zaključak je da nedostaje argumentovana rasprava, a da tokom ispitivanja građani mahom brane svoje želje, bez jasne argumentacije stavova.

U istraživanju je učestvovalo 1.045 ispitanika kroz osam kriznih fokus grupa.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner