Хроника

Фондација за отворено друштво и Ипсос: Већина грађана Србије није спремна да се жртвује за Косово и верује да је независност Косова најизгледније решење

Штампа
четвртак, 19. април 2018.

 Грађани немају довољно информација за заузимање информисаног става о решавању питања Косова, док власт води дијалог о дијалогу о Косову, без пружања информација о потенцијалним решењима тог питања, показало је истраживање Фондације за отворено друштво и Ипсос стратеџик маркетинга.

Косово за највећи број грађана није најважније питање јер их муче егзистенцијални проблеми, али када се нешто у вези са Косовом догоди оно постаје једно од приоротетних питања, а некад и најважније, наводи се у резултатима.

Чак трећина испитаника није за компромисно решење, али упркос томе већина није спремна да се жртвује за Косово.

Већина испитаника такође верује да Србија нема утицај на Косову, да је независност Косова најизгледнија, а да је суштинска аутономија најбоље решење. Код грађана доминира и страх од даљег распарчавања Србије.

Резултати квалитативног дела истраживања показују да грађани решавање косовског чвора виде као притисак за запада, а не суштинско питање које утиче на квалитет њиховог живота.

Закључак је да недостаје аргументована расправа, а да током испитивања грађани махом бране своје жеље, без јасне аргументације ставова.

У истраживању је учествовало 1.045 испитаника кроз осам кризних фокус група.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]