Početna strana > Hronika > Ferdinand Markos Mlađi inaugurisan za predsednika Filipina
Hronika

Ferdinand Markos Mlađi inaugurisan za predsednika Filipina

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 30. jun 2022.

MANILA - Ferdinand Markos mlađi, sin i imenjak pokojnog filipinskog diktatora, inaugurisan je danas kao novi predsednik Filipina, čime je, kako navodi Rojters, ostvario decenijama duge napore za povratak svoje porodice na najviši položaj u državi.

On je položio zakletvu pred nekoliko stotina lokalnih i stranih zvaničnika, novinara i simpatizera u glavnom gradu Manili, a odlazeći predsednik Rodrigo Duterte je pre inauguracije primio Markosa mlađeg u predsedničkoj palati.

Aktivisti i oni koji su živeli u vreme diktature njegovog oca Ferdinanda Markosa protestovali su zbog inauguracije, koja je održana na stepeništu Nacionalnog muzeja u Manili.

Ferdinand Markos mlađi, poznatiji kao "Bongbong" pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora održanih u maju, što predstavlja najveću pobedu otkako je njegov otac svrgnut s vlasti narodnim ustankom 1986. godine.

Kongres je prošlog meseca proglasio njegovu ubedljivu pobedu, a nova potpredsednica će biti Sara Duterte, ćerka odlazećeg predsednika Dutertea, čiji je mandat istekao danas.

(Tanjug-RTV)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner