Хроника

Фердинанд Маркос Млађи инаугурисан за председника Филипина

Штампа
четвртак, 30. јун 2022.

МАНИЛА - Фердинанд Маркос млађи, син и имењак покојног филипинског диктатора, инаугурисан је данас као нови председник Филипина, чиме је, како наводи Ројтерс, остварио деценијама дуге напоре за повратак своје породице на највиши положај у држави.

Он је положио заклетву пред неколико стотина локалних и страних званичника, новинара и симпатизера у главном граду Манили, а одлазећи председник Родриго Дутерте је пре инаугурације примио Маркоса млађег у председничкој палати.

Активисти и они који су живели у време диктатуре његовог оца Фердинанда Маркоса протестовали су због инаугурације, која је одржана на степеништу Националног музеја у Манили.

Фердинанд Маркос млађи, познатији као "Бонгбонг" победио је у првом кругу председничких избора одржаних у мају, што представља највећу победу откако је његов отац свргнут с власти народним устанком 1986. године.

Конгрес је прошлог месеца прогласио његову убедљиву победу, а нова потпредседница ће бити Сара Дутерте, ћерка одлазећег председника Дутертеа, чији је мандат истекао данас.

(Танјуг-РТВ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]