Početna strana > Hronika > Federika Mogerini i Johanes Han: Uvek ćemo se sećati genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih trenutaka čovečanstva u modernoj evropskoj istoriji
Hronika

Federika Mogerini i Johanes Han: Uvek ćemo se sećati genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih trenutaka čovečanstva u modernoj evropskoj istoriji

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. jul 2019.

 Visoka predstavnica EU spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han ocenili su u zajedničkom saopštenju povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici da je reč o „jednom od najmračnijih trenutaka čovečanstva u modernoj evropskoj istoriji“.

„Danas obeležavamo genocid u Srebrenici. To je bilo pre 24 godine. Ipak, ova tragedija nas još uvek progoni. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima“, ističu Mogerini i Han u zajedničkoj izjavi koju prenosi portal klix.ba

Naša je zajednička dužnost da se uvek sećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj historiji, poručuju Mogerini i Han.

Dvoje visokih evropskih zvaničnika navode da postoji sećanje, postoji i odgovornost da se „učvrsti mir i osigura stabilna budućnost za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini i široj regiji“.

„Moramo okončati praksu nekažnjavanja i prevazići nasleđe prošlosti. Nema mesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca. Pokušaji revizije istorije u Bosni i Hercegovini ili bilo gde drugde su neprihvatljiv“, naglašavaju Mogerini i Han.

S obzirom da je Bosna i Hercegovina izrazila želju da postane članica Evropske unije, „prioritet je da svi politički lideri u zemlji aktivno rade na promociji dijaloga i poštovanja“, poručili su Mogerini i Han.

Evropska unija će, kako navode, ostati opredeljena da podrži Bosnu i Hercegovinu „u uspostavljanju društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo“.

Povodom današnje komemoracije u Srebrenici komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović ocenila je da je „srebrenički genocid ogledalo u kojem bi trebaklo da se dobro pogledaju svi Evropljani“, objavio je portal klix. ba.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice danas će biti sahranjene još 33 srebreničke žrtve.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner