Хроника

Федерика Могерини и Јоханес Хан: Увек ћемо се сећати геноцида у Сребреници, једног од најмрачнијих тренутака човечанства у модерној европској историји

Штампа
четвртак, 11. јул 2019.

 Висока представница ЕУ спољну политику и безбедност Федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан оценили су у заједничком саопштењу поводом 24. годишњице геноцида у Сребреници да је реч о „једном од најмрачнијих тренутака човечанства у модерној европској историји“.

„Данас обележавамо геноцид у Сребреници. То је било пре 24 године. Ипак, ова трагедија нас још увек прогони. Наша срца и мисли су са жртвама и свима онима чији су животи погођени овим трагичним догађајима“, истичу Могерини и Хан у заједничкој изјави коју преноси портал клиx.ба

Наша је заједничка дужност да се увек сећамо Сребренице, једног од најмрачнијих тренутака човјечанства у модерној европској хисторији, поручују Могерини и Хан.

Двоје високих европских званичника наводе да постоји сећање, постоји и одговорност да се „учврсти мир и осигура стабилна будућност за све људе који живе у Босни и Херцеговини и широј регији“.

„Морамо окончати праксу некажњавања и превазићи наслеђе прошлости. Нема места запаљивој реторици, порицању, ревизионизму или глорификацији ратних злочинаца. Покушаји ревизије историје у Босни и Херцеговини или било где другде су неприхватљив“, наглашавају Могерини и Хан.

С обзиром да је Босна и Херцеговина изразила жељу да постане чланица Европске уније, „приоритет је да сви политички лидери у земљи активно раде на промоцији дијалога и поштовања“, поручили су Могерини и Хан.

Европска унија ће, како наводе, остати опредељена да подржи Босну и Херцеговину „у успостављању друштва у којем превладавају плурализам, правда и људско достојанство“.

Поводом данашње комеморације у Сребреници комесарка за људска права Савета Европе Дуња Мијатовић оценила је да је „сребренички геноцид огледало у којем би требакло да се добро погледају сви Европљани“, објавио је портал клиx. ба.

У Меморијалном центру Поточари код Сребренице данас ће бити сахрањене још 33 сребреничке жртве.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]