Početna strana > Hronika > Fatmir Sejdiju nije pozvan na Cetinje na samit država jugoistočne Evrope
Hronika

Fatmir Sejdiju nije pozvan na Cetinje na samit država jugoistočne Evrope

PDF Štampa El. pošta
sreda, 03. jun 2009.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju nije pozvan na samit država jugoistočne Evrope koji će sutra biti održan u Cetinju, preneo je prištinski "Ekspres".

List je naveo da jedino Sejdiju neće prisustvovati sastanku predsednika država jugoistočne Evrope, koji organizuje Unesko, dodajući da na zvaničnom veb sajtu crnogorskog predsedništva piše da će na samitu učestvovati predsednici sedam država jugoistočne Evrope, ali da se ne pominje Kosovo.

Na spisku učesnika su predsednici Albanije, Bugarske, BiH, Makedonije, Srbije, Slovenije i Crne Gore.

Učešće predsednika Albanije Bamira Topija je za "Ekspres" potvrdila njegov portparol Mimoza Kočiju. Na sastanku će učestvovati i generalni direktor Uneskoa Koićiro Macura i generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis. Zvaničnici kosovskog predsedništva znaju da sastanak u Cetinju organizuje Unesko i da je to razlog što predsednik Sejdiju nije pozvan.

"Unesko je deo Ujedinjenih nacija, koje imaju neutralan stav prema nezavisnosti Kosova", rekao je portparol kosovskog predsednika DŽavit Bećiri.

Na zvaničnom veb sajtu crnogorskog predsedništva piše da je domaćin samita predsednik Filip Vujanović, a da je organizovan u saradnji sa Uneskoom i Savetom Evrope.

List ističe da je ovo već drugi događaj u roku od par nedelja na kome učestvuju predsednici zemalja iz regiona kome ne prisustvuje predsednik Kosova. Početkom prošlog meseca zvanično Skoplje je isključilo samo Sejdijua sa svečane inauguracije makedonskog predsednika Đorđa Ivanova.

Odnosi između Kosova i Makedonije su se još više pogoršali kada je Sejdiju bio prisiljen da odbije poziv za posetu Skoplju jer je poseti promenjen zvanični karakter.

(Blic)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner