Хроника

Фатмир Сејдију није позван на Цетиње на самит држава југоисточне Европе

Штампа
среда, 03. јун 2009.

Косовски председник Фатмир Сејдију није позван на самит држава југоисточне Европе који ће сутра бити одржан у Цетињу, пренео је приштински "Експрес".

Лист је навео да једино Сејдију неће присуствовати састанку председника држава југоисточне Европе, који организује Унеско, додајући да на званичном веб сајту црногорског председништва пише да ће на самиту учествовати председници седам држава југоисточне Европе, али да се не помиње Косово.

На списку учесника су председници Албаније, Бугарске, БиХ, Македоније, Србије, Словеније и Црне Горе.

Учешће председника Албаније Бамира Топија је за "Експрес" потврдила његов портпарол Мимоза Кочију. На састанку ће учествовати и генерални директор Унескоа Коићиро Мацура и генерални секретар Савета Европе Тери Дејвис. Званичници косовског председништва знају да састанак у Цетињу организује Унеско и да је то разлог што председник Сејдију није позван.

"Унеско је део Уједињених нација, које имају неутралан став према независности Косова", рекао је портпарол косовског председника Џавит Бећири.

На званичном веб сајту црногорског председништва пише да је домаћин самита председник Филип Вујановић, а да је организован у сарадњи са Унескоом и Саветом Европе.

Лист истиче да је ово већ други догађај у року од пар недеља на коме учествују председници земаља из региона коме не присуствује председник Косова. Почетком прошлог месеца званично Скопље је искључило само Сејдијуа са свечане инаугурације македонског председника Ђорђа Иванова.

Односи између Косова и Македоније су се још више погоршали када је Сејдију био присиљен да одбије позив за посету Скопљу јер је посети промењен званични карактер.

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]