Хроника | |||
Европска комисија предлаже нова правила код клања свиња и производње меса |
уторак, 23. јун 2020. | |
Брисел -- Већина опасности које се односе на добробит свиња при клању узрокована је неадекватним особљем и лоше дизајнираним и изграђеним објектима. То је закључак њановијег истраживање Европске агенције за сигурност хране (ЕФСА).
Ова студија последња је у низу ажурираних процена добробити животиња које је затражила Европска комисија. На основу добијених резултата предложила је мере за спречавање опасности које се јављају приликом клања и производње меса. "Европска комисија у склопу своје нове стратегије од фарме до виљушке преиспитује тренутне одредбе о добробити животиња с циљем стварања одрживијег прехрамбеног система у ЕУ. Ова серија, плус друга коју ћемо изнети у сљедећих неколико година пружиће научну основу за даље испитивање", рекла је главна научница ЕФСЕ, Марта Хугас, преноси Агроклуб. Како би се спречило ширење зараза, а и очувала њихова постојаност као опште добро, ЕФСА као и сама комисија предлажу опсежан преглед свиња као и сам процес клања. Тако би се идентификовао низ опасности које доводе у питање добробит, попут топлотног стреса, жеђи, дуготрајног гладовања и респираторних тегоба. "Високи стандарди побољшавају здравље животиња и квалитет хране, смањују потребу за лековима и могу да помогну у очувању биолошке разноликости. Здраве, добро неговане животиње од пресудне су важности за ланац хране", наглашава Хугас. Нажалост, свиње нису једине животиње које подлежу окрутним процесима клања. У Француској и Немачкој је предложен закон који забрањује усмрћивање мушких пилића млевењем док су још живи. Наиме, у случају да је пиле женско, оно ће брзо постати кока носилица, најчешће у кавезном узгоју али, ако је мушко, не служи ничему па га се тако и третира. На сву срећу власти су препознале тај окрутан чин и одлучиле да стану на крај. Ово сигурно нису једини докази занемаривања добробити животиња па је за очекивати како ће ЕУ и ЕФСА донијети још низ нових промена по питању њихове заштите. (Б92) |