Početna strana > Hronika > EU observer: Ultimatum Angele Merkel Srbiji
Hronika

EU observer: Ultimatum Angele Merkel Srbiji

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. avgust 2011.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je bez okolišenja rekla Srbiji da mora da odustane od kontrole nad severnim Kosovom ako želi da postane članica Evropske unije, ocenjuje se u komentaru internet portala EU obzerver.

Angela Merkel je taj ultimatum iznela juče na konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, tokom njene prve posete Srbiji, zemlji koja teži da postane članica Unije, navodi se u članku.

"Ako Srbija želi da ostvari status kandidata EU treba da obnovi dijalog (s Kosovom), postigne rezultate u tom dijalogu, omogući rad Euleksa u svim delovima Kosova i ukine paralelne strukture", podseća se na reči Merkelove sa jučerašnje konferencije za štampu.

Srbija, dodaje se u tekstu, ima de fakto kontrolu nad severnim delom Kosova gde žive većinski Srbi i koje ima svoju mini vladu, odbija da sarađuje sa evropskom policijskom misijom Euleksom i za koji se veruje da dobija novac i oružje od srpskih nacionalističkih grupa.

U članku se podseća na događaje krajem jula kada su specijalne kosovske snage zauzele carinske prelaze na severu Kosova kao i da je pre toga Srbija napustila dijalog pod pokroviteljstvom EU.

"Tadić je upozorio Angelu Merkel da ne ide predaleko", navodi se u tekstu i citiraju reči Tadića da bi bilo pogrešno suočiti Srbiju sa izborom Kosovo ili EU. Tadić je takođe rekao da je neprihvatljivo nagraditi Prištinu uspostavljanjem nove realnosti na terenu ostvarene unilateralnim akcijama, osvrćući se, kako se navodi u tekstu, na nemačko naizgled odobravanje operacije kosovskih specijalnih snaga.

Takođe se podseća da je Tadić pozvao nemačku kancelarku da ubuduće ima razumevanja za kompleksnost tog pitanja na Zapadnom Balkanu.

"Zahtevi Merkelove nose rizik da učine da proevropski predsednik bude oslabljen uoči izbora iduće godine", ocenjuje se u komentaru i podseća da su srpske vlasti u junu već predale Ratka Mladića Haškom tribunalu da bi dobile poene u Briselu.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner