Хроника

ЕУ обсервер: Ултиматум Ангеле Меркел Србији

Штампа
четвртак, 25. август 2011.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је без околишења рекла Србији да мора да одустане од контроле над северним Косовом ако жели да постане чланица Европске уније, оцењује се у коментару интернет портала ЕУ обзервер.

Ангела Меркел је тај ултиматум изнела јуче на конференцији за штампу са председником Србије Борисом Тадићем, током њене прве посете Србији, земљи која тежи да постане чланица Уније, наводи се у чланку.

"Ако Србија жели да оствари статус кандидата ЕУ треба да обнови дијалог (с Косовом), постигне резултате у том дијалогу, омогући рад Еулекса у свим деловима Косова и укине паралелне структуре", подсећа се на речи Меркелове са јучерашње конференције за штампу.

Србија, додаје се у тексту, има де факто контролу над северним делом Косова где живе већински Срби и које има своју мини владу, одбија да сарађује са европском полицијском мисијом Еулексом и за који се верује да добија новац и оружје од српских националистичких група.

У чланку се подсећа на догађаје крајем јула када су специјалне косовске снаге заузеле царинске прелазе на северу Косова као и да је пре тога Србија напустила дијалог под покровитељством ЕУ.

"Тадић је упозорио Ангелу Меркел да не иде предалеко", наводи се у тексту и цитирају речи Тадића да би било погрешно суочити Србију са избором Косово или ЕУ. Тадић је такође рекао да је неприхватљиво наградити Приштину успостављањем нове реалности на терену остварене унилатералним акцијама, осврћући се, како се наводи у тексту, на немачко наизглед одобравање операције косовских специјалних снага.

Такође се подсећа да је Тадић позвао немачку канцеларку да убудуће има разумевања за комплексност тог питања на Западном Балкану.

"Захтеви Меркелове носе ризик да учине да проевропски председник буде ослабљен уочи избора идуће године", оцењује се у коментару и подсећа да су српске власти у јуну већ предале Ратка Младића Хашком трибуналу да би добиле поене у Бриселу.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]