Početna strana > Hronika > Entoni Blinken posle sastanka sa Sergejem Lavrovom u Ženevi: Bez značajnijeg napretka u pregovorima SAD i Rusije o ukrajinskoj krizi; Lavrov: Ne mogu da kažem da li smo na dobrom putu, ili ne
Hronika

Entoni Blinken posle sastanka sa Sergejem Lavrovom u Ženevi: Bez značajnijeg napretka u pregovorima SAD i Rusije o ukrajinskoj krizi; Lavrov: Ne mogu da kažem da li smo na dobrom putu, ili ne

PDF Štampa El. pošta
petak, 21. januar 2022.

SAD i Rusija danas nisu postigli značajniji napredak u pregovorima o ukrajinskoj krizi, ali su sada na "jasnijem putu" ka razumevanju zabrinutosti druge strane, izjavio je šef američke diplomatije Entoni Blinken posle sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi.

Blinken je novinarima rekao da je današnji razgovor sa Lavrovom bio „iskren i sadržajan“ i dodao da je izneo nekoliko ideja Vašingtona za povećanje bezbednosti i o tome u kojim oblastima bi dve strane mogle da nadju zajednički jezik, prenose svetske agencije.

Lavrov je kazao da je sastanak bio „konstruktivan i koristan“ i da su SAD pristale da sledeće nedelje pismeno odgovore Moskvi na zahtev o neširenju NATO-a na Ukrajinu.

To bi moglo da odloži moguću rusku agresiju na Ukrajinu za nekoliko dana, navodi Asošiejted pres.

Lavrov je odbio da okarakteriše američko obećanje da će sledeće nedelje dostaviti pismeni odgovor na zahteve Moskve.

"Ne mogu da kažem da li smo na dobrom putu ili ne. Znaćemo to kada dobijemo pismeni odgovor SAD na sve naše predloge", naveo je Lavrov.

(Beta)