Хроника

Ентони Блинкен после састанка са Сергејем Лавровом у Женеви: Без значајнијег напретка у преговорима САД и Русије о украјинској кризи; Лавров: Не могу да кажем да ли смо на добром путу, или не

Штампа
петак, 21. јануар 2022.

САД и Русија данас нису постигли значајнији напредак у преговорима о украјинској кризи, али су сада на "јаснијем путу" ка разумевању забринутости друге стране, изјавио је шеф америчке дипломатије Ентони Блинкен после састанка са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом у Женеви.

Блинкен је новинарима рекао да је данашњи разговор са Лавровом био „искрен и садржајан“ и додао да је изнео неколико идеја Вашингтона за повећање безбедности и о томе у којим областима би две стране могле да надју заједнички језик, преносе светске агенције.

Лавров је казао да је састанак био „конструктиван и користан“ и да су САД пристале да следеће недеље писмено одговоре Москви на захтев о неширењу НАТО-а на Украјину.

То би могло да одложи могућу руску агресију на Украјину за неколико дана, наводи Асошиејтед прес.

Лавров је одбио да окарактерише америчко обећање да ће следеће недеље доставити писмени одговор на захтеве Москве.

"Не могу да кажем да ли смо на добром путу или не. Знаћемо то када добијемо писмени одговор САД на све наше предлоге", навео је Лавров.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]