Početna strana > Hronika > „El Pais“: Špansko udruženje, koje predstavlja više od 80 medija, podnelo tužbu protiv kompanije „Meta“ optužujući je za nelojalnu konkurenciju u onlajn oglašavanju. Uduženje traži 550 miliona evra odštete
Hronika

„El Pais“: Špansko udruženje, koje predstavlja više od 80 medija, podnelo tužbu protiv kompanije „Meta“ optužujući je za nelojalnu konkurenciju u onlajn oglašavanju. Uduženje traži 550 miliona evra odštete

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 04. decembar 2023.

Špansko udruženje koje predstavlja više od 80 medija podnelo je tužbu protiv Mete, matične kompanije društvene mreže Fejsbuk, optužujući je za nelojalnu konkurenciju u onlajn oglašavanju i navodno ignorisanje pravila Evropske unije o zaštiti podataka, piše El Pais, navodeći da ta medijska asocjacija traži od Mete milionsku odštetu.

Asocijacija informacionih medija saopštila da traži 550 miliona evra od giganta društvenih medija. Udruženje predstavlja desetine novina, uključujući glavne španske dnevne listove El Pais, El Mundo, ABC i La Vanguardia.

Kompanija Meta je u saopštenju Asocijacija optužena za „sistematsko i masovno nepoštovanje“ propisa EU o zaštiti podataka u periodu od maja 2018, kada su stupili na snagu, do jula 2023. Meta je, kako se navodi, više puta ignorisala zahtev da građani daju saglasnost za korišćenje njihovih podataka za reklamno profilisanje.

Kompanija je odbila da komentariše, rekavši da nije videla pravne dokumente, navodi AP.

Praksa Metinih platformi Fejsbuk i Instagram je da već dugo koriste oglašavanje koje uključuje praćenje individualnog ponašanja korisnika tih mreža, pout navika pregledanja veba, klikovi mišem i korišćenje aplikacija, a zatim korišćenje tih podataka za pravljenje profila za ciljanog objavljivanja oglasa tza te korisnike. Sudske presude su u međuvremenu umanjile sposobnost kompanije Meta da, prema važećim propisima EU o privatnosti podataka, opravda svoje metode oglašavanja.

U julu je najviši sud EU presudio da kompanija ne može primorati korisnike u bloku od 27 zemalja članica Unije da pristanu na personalizovane oglase, rekavši da korisnici moraju slobodno da daju svoj pristanak. Meta je reagovala nudeći verzije Fejsbuka i Instagrama bez oglasa za evropske korisnike uz mesečnu naknadu.

Špansko udruženje je saopštilo da je korišćenje ličnih podataka korisnika Meta platformi, praćenih bez njihovog pristanka, omogućilo američkoj kompaniji da ponudi oglasni prostor zasnovan na „nelegitimno stečenoj konkurentskoj prednosti“, indirektno ugrožavajući egzistenciju španskih medija.

Udruženje je pozvalo oglašivače u javnom i privatnom sektoru „da svoje reklamne kampanje povere sigurnim, pouzdanim i odgovornim medijima, koji poštuju prava građana i koji su posvećeni promovisanju demokratskog kvaliteta u Španiji“.

„Došlo je vreme da se stane na kraj ponašanju tehnoloških kompanija koje sebi mogu da priušte da plate milionske kazne kako bi nastavile da se ne pridržavaju propisa, uništavajući tržište na kojem poslujemo, čineći svoje stečene prihode nezakonitim“, naglasila je generalna direktorka španskog medijskog udruženja Irena Lanzako.

Slučaj španskih medija protiv Mete podnet je trgovačkim sudovima u Madridu, navodi El Pais.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner