Početna strana > Hronika > Ejup Ganić uhapšen u Londonu na osnovu srpske poternice
Hronika

Ejup Ganić uhapšen u Londonu na osnovu srpske poternice

PDF Štampa El. pošta
utorak, 02. mart 2010.

Ejup Ganić, bivši član Predsedništva BiH, ponovo je zadržan u Londonu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Ganiću privremeno oduzet pasoš, rekao Dačić.

Bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić privremeno je zadržan na londonskom aerodromu danas oko časova na osnovu srpske poternice, prilikom namere da napusti Veliku Britaniju, izjavio je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Ministarstvo pravde Srbije uputiće sutra nadležnim organima Velike Britanije molbu za ekstradiciju Ejupa Ganića koji je danas zadržan na londonskom aerodromu Hitrou.

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da je Ganić zadržan na londonskom aerodromu na osnovu poternice koju je za njim raspisao beogradski Interpol.

"O Ganićevom hapšenju londonski Interpol obavestio je Interpol Srbije", naglasila je Malović.

"Ganić je privremeno zadržan na aerodromu u Londonu, prilikom namere da napusti Veliku Britaniju, na osnovu srpske poternice i biće predat sudu koji će doneti prvostepenu odluku o daljem postupanju", rekao je Dačić na osnovu saznanja kojima raspolaže srpski Interpol.

Prema njegovim rečima, Ganiću je privremeno oduzet pasoš do odluke drugostepenog organa.

Ganić je pušten sa aerodroma u Londonu 26. februara, posle zadržavanja, uz objašnjenje da je to urađeno iz logističkih razloga.

"Srpski biro Interpola je zbog toga zatražio zvanično objašnjenje", rekao je tada Dačić.

Srbija ima 45 dana da pošalje Velikoj Britaniji kompletnu dokumentaciju na osnovu koje će sud u Londonu odlučivati o zahtevu za izručenje bivšeg člana ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića, javili su večeras britanski mediji.

"Ganić je uhapšen kada je pokušao da napusti Veliku Britaniju i pojavio se na sudu koji mu je odredio pritvor", prenosi Asošijetet Pres i dodaje da će se Ejup Ganić prvo pojaviti pred sudom 29. marta.

Bosanski mediji javljaju da je Ganić ponovo  zadržan na londonskom aerodromu i da je izveden pred sudiju na saslušanje, uz prisustvo ambasadorke BiH u Velikoj Britaniji Jadranke Negotić.

Ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović potvrdio je da je u Londonu uhapšen nekadašnji član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić.
"Ganić nije uhapšen na osnovu Intrepolove poternice, dakle ni crvene ni difuzne, nego se verovatno radi o zahtevu Tužilaštva za ratne zločine Srbije", rekao je Ahmetović.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je da nije upoznat sa detaljima i misli da se ovakvo nešto nije moglo desiti zbog Sporazuma o međusobnom izvršavanju odluka u krivičnim stvarima između BiH i Srbije, koji je u ovom slučaju jasan.

Prema mestu prebivališta Ejup Ganić ne bi trebalo da bude izveden pred pravosudne organe nigde osim u BiH, smatra Čolak.

MUP Srbije raspisao je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, poternice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

Pripadnici Armije BiH i Specijalne jedinice MUP-a BiH napali su 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici kolonu Jugoslovenske narodne armije koja se povlačila iz Sarajeva prema kasarni u Lukavici. U napadu je ubijeno i ranjeno više oficira i vojnika JNA.

(RTS)