Хроника

Ејуп Ганић ухапшен у Лондону на основу српске потернице

Штампа
уторак, 02. март 2010.

Ејуп Ганић, бивши члан Председништва БиХ, поново је задржан у Лондону, изјавио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић. Ганићу привремено одузет пасош, рекао Дачић.

Бивши члан Председништва БиХ Ејуп Ганић привремено је задржан на лондонском аеродрому данас око часова на основу српске потернице, приликом намере да напусти Велику Британију, изјавио је заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Министарство правде Србије упутиће сутра надлежним органима Велике Британије молбу за екстрадицију Ејупа Ганића који је данас задржан на лондонском аеродрому Хитроу.

Министарка правде Снежана Маловић рекла је да је Ганић задржан на лондонском аеродрому на основу потернице коју је за њим расписао београдски Интерпол.

"О Ганићевом хапшењу лондонски Интерпол обавестио је Интерпол Србије", нагласила је Маловић.

"Ганић је привремено задржан на аеродрому у Лондону, приликом намере да напусти Велику Британију, на основу српске потернице и биће предат суду који ће донети првостепену одлуку о даљем поступању", рекао је Дачић на основу сазнања којима располаже српски Интерпол.

Према његовим речима, Ганићу је привремено одузет пасош до одлуке другостепеног органа.

Ганић је пуштен са аеродрома у Лондону 26. фебруара, после задржавања, уз објашњење да је то урађено из логистичких разлога.

"Српски биро Интерпола је због тога затражио званично објашњење", рекао је тада Дачић.

Србија има 45 дана да пошаље Великој Британији комплетну документацију на основу које ће суд у Лондону одлучивати о захтеву за изручење бившег члана ратног председништва БиХ Ејупа Ганића, јавили су вечерас британски медији.

"Ганић је ухапшен када је покушао да напусти Велику Британију и појавио се на суду који му је одредио притвор", преноси Асошијетет Прес и додаје да ће се Ејуп Ганић прво појавити пред судом 29. марта.

Босански медији јављају да је Ганић поново  задржан на лондонском аеродрому и да је изведен пред судију на саслушање, уз присуство амбасадорке БиХ у Великој Британији Јадранке Неготић.

Министар безбедности БиХ Садик Ахметовић потврдио је да је у Лондону ухапшен некадашњи члан ратног Председништва БиХ Ејуп Ганић.
"Ганић није ухапшен на основу Интреполове потернице, дакле ни црвене ни дифузне, него се вероватно ради о захтеву Тужилаштва за ратне злочине Србије", рекао је Ахметовић.

Министар правде БиХ Бариша Чолак рекао је да није упознат са детаљима и мисли да се овакво нешто није могло десити због Споразума о међусобном извршавању одлука у кривичним стварима између БиХ и Србије, који је у овом случају јасан.

Према месту пребивалишта Ејуп Ганић не би требало да буде изведен пред правосудне органе нигде осим у БиХ, сматра Чолак.

МУП Србије расписао је почетком 2009. године, по налогу истражног судије, потернице за 19 особа из БиХ, међу којима су ратни чланови Председништва БиХ Ејуп Ганић и Стјепан Кљуић, због напада на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, у мају 1992. године.

Припадници Армије БиХ и Специјалне јединице МУП-а БиХ напали су 3. маја 1992. у Добровољачкој улици колону Југословенске народне армије која се повлачила из Сарајева према касарни у Лукавици. У нападу је убијено и рањено више официра и војника ЈНА.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]