Početna strana > Hronika > Egipat: Građani na trodnevnom referendumu omogućili el-Sisiju da ostane na vlasti do 2030. godine
Hronika

Egipat: Građani na trodnevnom referendumu omogućili el-Sisiju da ostane na vlasti do 2030. godine

PDF Štampa El. pošta
utorak, 23. april 2019.

 Izborna komisija Egipta saopštila je danas da su birači na trodnevnom referendumu potvrdili ustavne amandmane koji omogućavaju sadašnjem predsedniku Abdelu Fatahu el-Sisiju da ostane na vlasti do 2030. godine.

Ovaj referendum je ocenjen kao dalji korak u povratku na autoritarni režim, osam godina posle prodemokratskih protesta protiv autoritarne vlasti predsednika Hosnija Mubaraka. Lašin Ibrahim, predsednik izborne komisije, rekao je danas da je za amadmane glasalo 88,83 odsto birača.

Inače, izlaznost na trodnevni referudum je iznosila 44,33 odsto od ukupnog biračkog tela. Provladini mediji, biznismeni i poslanici su javno zagovarali prihvatanje amandmana, dok su vlasti pretile svima onima koji su se izjasnili za bojkot referenduma.

Opozicione partije pozivale su glasače da odbace referendum ali imaju malo uticaja u parlamentu u kome su brojne pristalice predsednika el-Sisija.

Sisi je izabran 2014, na mandat od četiri godine zatim ponovo izabran 2018. takodje na četvorogodišnji mandat. Ustavnim izmenama se omogućava produžavanje aktuelnog predsedničkog mandata i pravo da se još jednom kandiduje za šestogodišnji mandat. Prema sadašnjem Ustavu, aktuelni Sisijev mandat se završava 2022.

(Beta)