Хроника

Египат: Грађани на тродневном референдуму омогућили ел-Сисију да остане на власти до 2030. године

Штампа
уторак, 23. април 2019.

 Изборна комисија Египта саопштила је данас да су бирачи на тродневном референдуму потврдили уставне амандмане који омогућавају садашњем председнику Абделу Фатаху ел-Сисију да остане на власти до 2030. године.

Овај референдум је оцењен као даљи корак у повратку на ауторитарни режим, осам година после продемократских протеста против ауторитарне власти председника Хоснија Мубарака. Лашин Ибрахим, председник изборне комисије, рекао је данас да је за амадмане гласало 88,83 одсто бирача.

Иначе, излазност на тродневни реферудум је износила 44,33 одсто од укупног бирачког тела. Провладини медији, бизнисмени и посланици су јавно заговарали прихватање амандмана, док су власти претиле свима онима који су се изјаснили за бојкот референдума.

Опозиционе партије позивале су гласаче да одбаце референдум али имају мало утицаја у парламенту у коме су бројне присталице председника ел-Сисија.

Сиси је изабран 2014, на мандат од четири године затим поново изабран 2018. такодје на четворогодишњи мандат. Уставним изменама се омогућава продужавање актуелног председничког мандата и право да се још једном кандидује за шестогодишњи мандат. Према садашњем Уставу, актуелни Сисијев мандат се завршава 2022.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]