Početna strana > Hronika > Edi Rama: Na proleće granica između Albanije i Kosova prema režimu Šengen zone, vrlo brzo i sa Makedonijom, a nadam se u bliskoj budućnosti i sa Crnom Gorom
Hronika

Edi Rama: Na proleće granica između Albanije i Kosova prema režimu Šengen zone, vrlo brzo i sa Makedonijom, a nadam se u bliskoj budućnosti i sa Crnom Gorom

PDF Štampa El. pošta
subota, 12. januar 2019.

 Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da će na proleće granica između Albanije i Kosova biti otvorene prema kriterijumima utvrđenim za Šengen zonu.

To je objavila Koha ditore.

Rama je pozvao ambasadore na novogodišnjem prijemu u Tirani da ne "deformišu cilj tih mera na osnovu nacionalnog folklora prošlosti". 

"To što ćemo mi uraditi je vrlo prosto. Uzeli smo ceo režim Šengena, preveli ga od početka do kraja, počeli smo vrlo detaljan tehnički proces između Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije i Kosova da bi smo garantovali slobodu kretanja koja je danas apsurdna, ne dovodeći u pitanje ni jedan standard garancija koje dajemo kao zemlja koja je deo liberalizacije viza", kazao je Rama. 

Rama je na tom sastanku najavio da će se sistem Šengena vrlo brzo uspostaviti i sa Makedonijom i izrazio nadu da će se to u bliskoj budućnosti dogoditi i sa Crnom Gorom. 

Novogodišnjem prijemu ambasadora prisustvovali su i ambasadori Rusije i Srbije u Albaniji, Aleksander Karpušin i Miroljub Zarić.

(Beta)