Početna strana > Hronika > DŽo Navaro, bivši FBI agent i ekspert za neverbalnu komunikaciju: Vučić pokazao više od sedam znakova nelagodnosti tokom konferencije za novinare
Hronika

DŽo Navaro, bivši FBI agent i ekspert za neverbalnu komunikaciju: Vučić pokazao više od sedam znakova nelagodnosti tokom konferencije za novinare

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 29. jul 2021.

DŽo Navaro, nekadašnji FBI agent i ekspert za neverbalnu komunikaciju, nastavio je da na Tviteru analizira predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji prilikom svog obraćanja javnosti pravi grimase, stiska ruke, uzdiše i koristi se mnogim drugim neverbalnim načinima komunikacije.

Tako je danas na Tviteru objavio video predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se na nedavnoj konferenciji za medije grči od nelagodnosti kada čuje glas novinarke N1 Žakline Tatalović, te je Vučića u tvitu opisao kao "školski primer nelagodnog ponašanja".

Naveo je u prvom obraćanju da Vučić jasno pokazuje svih sedam znakova nelagodnosti, međutim u narednoj objavi je ponovo analizirao njegovu facijalnu ekspresiju, istakavši da je tu i više od sedam znakova nelagodnosti.

- Kao što sam i obećao, evo neverbalnih znakova nelagodnosti. I da, ima ih više od sedam - napisao je DŽo Navaro.

Sudeći po analizi nekadašnjeg FBI agenta, neverbalni znaci nelagodnosti kod predsednika Srbijs su skupljanje obrva, stiskanje usana, podignuta ramena, obrazi su mu porumeneli, lomljenje prstiju, stisnuti mišići podlaktice, spuštena brada...

Vučić kao primer nelagodnog ponašanja

Neverbalna komunikacija predsednika Vučića toliko je upečatljiva da je analizu njegovog ponašanja sproveo i nekadašnji FBI agent i ekspert za neverbalnu komunikaciju DŽo Navaro.

Navaro je predsednika Srbije uzeo kao primer nelagodnog ponašanja, te je na Tviteru podelio video Vučića koji se na nedavnoj konferenciji za medije vidno grčio od nelagodnosti kada je čuo glas novinarke N1 Žakline Tatalović.

On je naveo i da Vučić ovde jasno pokazuje svih sedam znakova nelagodnosti, te je tviteraše pozvao da pokušaju da ih nabroje. Komentari su bili mnogobrojni, a samo neke od pretpostavki šta je Vučić ovde uradio jesu - kršenje ruku, sleganje ramenima, duboki izdah, stiskanje usana, skupljanje obrva i još mnogi.

Ono što smo znali i što je već postalo upečatljivo jeste da predsednik na pitanja novinara koji nisu režimski reaguje grčevito, a naročito na pitanja Žakline Tatalović koja je juče i izazvala ovu reakciju.

- Kako komentariše činjenicu da su članovi navijačke grupe koju predvodi uhapšeni Veljko Belivuk obezbeđivali Vašu inauguraciju - glasilo je pitanje novinarke.

Naravno, Vučić je izbegao da direktno odgovori na ovo postavljeno pitanje i napravio se naivan, kazavši da Belivuk nije član Srpske napredne stranke, ali i da jeste, to samo govori u pozitivnom svetlu o SNS, jer je Belivuk uhapšen.

Predsednikove neverbalne reakcije, izgleda, govore nešto sasvim drugo od njegovih verbalnih.

Navaro se zatim nadovezao na tvit Žakline Tatalović prilikom posete vojnicima u društvu ministra odbrane Nebojše Stefanovića, te je opisao vojnika koji stoji pored Vučića, a koji, kako kaže, pokušava da skrene pažnju sa predsednikovog govora.

- Gledajte vojnika koji nosi beretku s desne strane, imajte na umu kako se oči okreću napred-nazad, a grudni koš se izdvaja kad se ubrza govor. Skreće pažnju s govornika i pokazuje svoju zabrinutost - napisao je Navaro.

Konferencija za medije koja se vidi na snimku održana je u kasarni u Pančevu, samo nekoliko dana posle hapšenja Belivuka, u februaru ove godine. Svi novinaru su stajali s Vučićeve leve strane, što objašnjava i pogled vojnika. Vučić ne gleda u Žaklinu Tatalović koja prva postavlja pitanje o Belivukovom hapšenju, već okreće glavu ka stepeništu, s druge strane.

DŽo Navaro je dvadeset pet godina radio za FBI kao specijalni agent za procenu ponašanja i kontrašpijunažu. Danas je jedan od vodećih svetskih eksperata za neverbalnu komunikaciju i savetnik najvećih multinacionalnih kompanija. Vanredni je profesor na Univerzitetu Sejnt Leo a često drži predavanja i na Harvardskoj poslovnoj školi.

Napisao je trinaest knjiga. Šta nam svako telo govori njegovo je najpoznatije delo, prevedeno na dvadeset devet jezika.

DŽo Navaro za Danas: Nisam znao ko je Vučić kada sam analizirao snimak, svakog dana studenti mi šalju snimke 

Svakog dana studenti i zaljubljenici u neverbalnu komunikaciju šalju mi fotografije ili snimke iz svih krajeva sveta. Ja ne slušam taj materijal, niti ih pitam o čemu se radi.

To kaže za Danasov portal DŽo Navaro, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za neverbalnu komunikaciju, objašnjavajući kako je odlučio da analizira baš snimak na kojem su prikazane reakcije predsednika Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare na pitanja novinarke TV N1 Žakline Tatalović.

Navarove ocene o pokazateljima Vučićeve „nelagodnosti“, koje je juče podelio putem svog zvaničnog naloga na Tviteru izazvale su veliku pažnju ne samo korisnika ove društvene mreže već i šire javnosti.

Navaro je, između ostalog, napisao:“Pogledajte video i procenite da li možete da nabrojite neverbalne nelagode – svih sedam“, na šta mu je jedna korisnica Tvitera odgovorila:“Kršenje ruku, sleganje ramenima, duboki izdah, stisnute usne, obrve se skupljaju stvarajući prostor rukama, a zatim izgled kao da se napreže i gura ruke zajedno”, a on uzvratio :”Vrlo dobro”.

DŽo Navaro objašnjava za naš portal:“Većina ljudi (koji šalju snimke, prim. novinarke), raspituje se o ponašanju svojih prijatelja ili o nečemu što su videli na društvenim mrežama“.

„Ja imam samo toliko vremena da pregledam jedan ili dva snimka dnevno, da vidim da li su oni i najmanje interesantni. Ovaj (snimak Vučića, prim. nov.) sam izabrao juče, jer mi se učinio interesantnim sa profesorske tačke gledišta“, objašnjava Navaro.

DŽo Navaro na kraju otkriva:“Sve do jutros nisam znao ko je čovek na tom video-snimku, i meni to nije ni važno – ja sam profesor“.

„Kada sam juče postavio snimak, nisam znao ništa o njemu. Naprosto sam zaključio da je njegovo ponašanje interesantno, kao što je interesantno i ponašanje svih koje analiziram, i mislim da su ti snimci korisni za nastavu“, poručuje Navaro u izjavi za Danasov portal. 

DŽo Navaro je 25 godina radio za FBI, kao specijalni agent za procenu ponašanja i kontrašpijunažu, navodi se na portalu Lagune, koja je izdala njegovu knjigu „Šta nam svako telo govori“. Kako se ističe, Navaro je jedan od vodećih svetskih eksperata za procenu ponašanja i savetnik najvećih multinacionalnih kompanija. Vanredni je profesor na Univerzitetu Sejnt Leo, a često predaje i na Harvardskoj poslovnoj školi. Napisao je 13 knjiga. „Šta nam svako telo govori“ je njegovo najpoznatije delo, prevedeno na 29 jezika.

(Direktno.rs, Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner