Хроника

Џо Наваро, бивши ФБИ агент и експерт за невербалну комуникацију: Вучић показао више од седам знакова нелагодности током конференције за новинаре

Штампа
четвртак, 29. јул 2021.

Џо Наваро, некадашњи ФБИ агент и експерт за невербалну комуникацију, наставио је да на Твитеру анализира председника Србије Александра Вучића, који приликом свог обраћања јавности прави гримасе, стиска руке, уздише и користи се многим другим невербалним начинима комуникације.

Тако је данас на Твитеру објавио видео председника Србије Александра Вучића који се на недавној конференцији за медије грчи од нелагодности када чује глас новинарке Н1 Жаклине Таталовић, те је Вучића у твиту описао као "школски пример нелагодног понашања".

Навео је у првом обраћању да Вучић јасно показује свих седам знакова нелагодности, међутим у наредној објави је поново анализирао његову фацијалну експресију, истакавши да је ту и више од седам знакова нелагодности.

- Као што сам и обећао, ево невербалних знакова нелагодности. И да, има их више од седам - написао је Џо Наваро.

Судећи по анализи некадашњег ФБИ агента, невербални знаци нелагодности код председника Србијс су скупљање обрва, стискање усана, подигнута рамена, образи су му поруменели, ломљење прстију, стиснути мишићи подлактице, спуштена брада...

Вучић као пример нелагодног понашања

Невербална комуникација председника Вучића толико је упечатљива да је анализу његовог понашања спровео и некадашњи ФБИ агент и експерт за невербалну комуникацију Џо Наваро.

Наваро је председника Србије узео као пример нелагодног понашања, те је на Твитеру поделио видео Вучића који се на недавној конференцији за медије видно грчио од нелагодности када је чуо глас новинарке Н1 Жаклине Таталовић.

Он је навео и да Вучић овде јасно показује свих седам знакова нелагодности, те је твитераше позвао да покушају да их наброје. Коментари су били многобројни, а само неке од претпоставки шта је Вучић овде урадио јесу - кршење руку, слегање раменима, дубоки издах, стискање усана, скупљање обрва и још многи.

Оно што смо знали и што је већ постало упечатљиво јесте да председник на питања новинара који нису режимски реагује грчевито, а нарочито на питања Жаклине Таталовић која је јуче и изазвала ову реакцију.

- Како коментарише чињеницу да су чланови навијачке групе коју предводи ухапшени Вељко Беливук обезбеђивали Вашу инаугурацију - гласило је питање новинарке.

Наравно, Вучић је избегао да директно одговори на ово постављено питање и направио се наиван, казавши да Беливук није члан Српске напредне странке, али и да јесте, то само говори у позитивном светлу о СНС, јер је Беливук ухапшен.

Председникове невербалне реакције, изгледа, говоре нешто сасвим друго од његових вербалних.

Наваро се затим надовезао на твит Жаклине Таталовић приликом посете војницима у друштву министра одбране Небојше Стефановића, те је описао војника који стоји поред Вучића, а који, како каже, покушава да скрене пажњу са председниковог говора.

- Гледајте војника који носи беретку с десне стране, имајте на уму како се очи окрећу напред-назад, а грудни кош се издваја кад се убрза говор. Скреће пажњу с говорника и показује своју забринутост - написао је Наваро.

Конференција за медије која се види на снимку одржана је у касарни у Панчеву, само неколико дана после хапшења Беливука, у фебруару ове године. Сви новинару су стајали с Вучићеве леве стране, што објашњава и поглед војника. Вучић не гледа у Жаклину Таталовић која прва поставља питање о Беливуковом хапшењу, већ окреће главу ка степеништу, с друге стране.

Џо Наваро је двадесет пет година радио за ФБИ као специјални агент за процену понашања и контрашпијунажу. Данас је један од водећих светских експерата за невербалну комуникацију и саветник највећих мултинационалних компанија. Ванредни је професор на Универзитету Сејнт Лео а често држи предавања и на Харвардској пословној школи.

Написао је тринаест књига. Шта нам свако тело говори његово је најпознатије дело, преведено на двадесет девет језика.

Џо Наваро за Данас: Нисам знао ко је Вучић када сам анализирао снимак, сваког дана студенти ми шаљу снимке 

Сваког дана студенти и заљубљеници у невербалну комуникацију шаљу ми фотографије или снимке из свих крајева света. Ја не слушам тај материјал, нити их питам о чему се ради.

То каже за Данасов портал Џо Наваро, један од водећих светских стручњака за невербалну комуникацију, објашњавајући како је одлучио да анализира баш снимак на којем су приказане реакције председника Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре на питања новинарке ТВ Н1 Жаклине Таталовић.

Наварове оцене о показатељима Вучићеве „нелагодности“, које је јуче поделио путем свог званичног налога на Твитеру изазвале су велику пажњу не само корисника ове друштвене мреже већ и шире јавности.

Наваро је, између осталог, написао:“Погледајте видео и процените да ли можете да набројите невербалне нелагоде – свих седам“, на шта му је једна корисница Твитера одговорила:“Кршење руку, слегање раменима, дубоки издах, стиснуте усне, обрве се скупљају стварајуц́и простор рукама, а затим изглед као да се напреже и гура руке заједно”, а он узвратио :”Врло добро”.

Џо Наваро објашњава за наш портал:“Већина људи (који шаљу снимке, прим. новинарке), распитује се о понашању својих пријатеља или о нечему што су видели на друштвеним мрежама“.

„Ја имам само толико времена да прегледам један или два снимка дневно, да видим да ли су они и најмање интересантни. Овај (снимак Вучића, прим. нов.) сам изабрао јуче, јер ми се учинио интересантним са професорске тачке гледишта“, објашњава Наваро.

Џо Наваро на крају открива:“Све до јутрос нисам знао ко је човек на том видео-снимку, и мени то није ни важно – ја сам професор“.

„Када сам јуче поставио снимак, нисам знао ништа о њему. Напросто сам закључио да је његово понашање интересантно, као што је интересантно и понашање свих које анализирам, и мислим да су ти снимци корисни за наставу“, поручује Наваро у изјави за Данасов портал. 

Џо Наваро је 25 година радио за ФБИ, као специјални агент за процену понашања и контрашпијунажу, наводи се на порталу Лагуне, која је издала његову књигу „Шта нам свако тело говори“. Како се истиче, Наваро је један од водећих светских експерата за процену понашања и саветник највећих мултинационалних компанија. Ванредни је професор на Универзитету Сејнт Лео, а често предаје и на Харвардској пословној школи. Написао је 13 књига. „Шта нам свако тело говори“ је његово најпознатије дело, преведено на 29 језика.

(Директно.рс, Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]