Početna strana > Hronika > DŽerard Galuči: Vratiti plave šlemove UN i odustati od jedinstvenog Kosova
Hronika

DŽerard Galuči: Vratiti plave šlemove UN i odustati od jedinstvenog Kosova

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 28. jul 2011.

"S obzirom na očit slom međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, SBUN bi morao uzeti u obzir vraćanje mirovnjaka UN-a. Takođe, možda je vreme da se odustane od napora za jedinstveno Kosovo. U rukama Albanaca i njihovih međunarodnih pristalica, izgleda kao opasna iluzija", napisao je na svom blogu DŽerard Galuči.

"Navodno je bio postignut sporazum u utorak da se stvari vrate u pređašnje stanje - s povlačenjem specijalnih policijskih jedinica sa dva prelaza koja su bila predmet zauzimanja. Ali, nako što je premijer Tači izavio da ne bi "da ide nazad" u nastojanju da preuzme kontrolu nad prelazima, KFOR je, izgleda, prevozio specijalnu policiju natrag (uključujući i helikoptere).

U Leposaviću, ROSU (specijalna jedinica policije) nije mogla ostati zbog lokalnih otpora. Tamo su, lokalni Srbi navodno, zapalili prelaz. U Zubinom Potoku albanska policija možda bude u mogućnosti da ostane na mestu. Javljeno je da se je američki KFOR razmešta na granici.

U četvrtak, srpski pregovarač Stefanović navodno je postigao dogovor s komandantom KFORA Bilerom - uprkos Bilerovom jasnom odbacivanju prethodnog sporazuma - da se ROSU povuče iz Leposavića, ali da se dopusti snagama KFOR-a da se preuzmu kontrolu nad "švercom oružja". Čini se da nema još uvek sporazuma na prelazu 31 u Zubinom Potoku. Mnogi lokalni Srbi očekuju nastavak albanskih napora da sa međunarodnom podrškom dalje pritiskaju sever.

Začudo, general Biler je objasnio da je KFOR prevozio albansku policije natrag do granice, jer nacionalnosti za njega ništa ne znači. Priština tvrdi su njena policija i carinski službenici na granici i da sada sprovode trgovinsku blokadu prema Srbiji. Po zahtevu Beograda - i s ruskom podrškom - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će razmotriti krizu na Kosovu na zatvorenoj sednici.

Čini se da EULEX ne podržava zajedničke napore Prištine/KFOR-a da odseku sever Kosova silom od Srbije.

S obzirom na očit slom međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, SBUN bi morao uzeti u obzir vraćanje mirovnjaka UN-a. Takođe, možda je vreme da se odustane od napora za jedinstveno Kosovo. U rukama Albanaca i njihovih međunarodnih pristalica, izgleda kao opasna iluzija. Odvojena misija UN-a za sever uz korišćenje plavih šlemova UN-a može biti najbolji način da se osigura mir za sve do konačnog rešenja statusa.Kao i za KFOR-a, koji je izgleda izašao iz okvira rezolucije 1244, ozbiljno rizikujući svoj legitimitet", zaključio je Galuči na svom blogu. Tekst u originalu možete pročitati ovde.

(KIM Radio)