Хроника

Џерард Галучи: Вратити плаве шлемове УН и одустати од јединственог Косова

Штампа
четвртак, 28. јул 2011.

"С обзиром на очит слом међународних мировних снага на Косову, СБУН би морао узети у обзир враћање мировњака УН-а. Такође, можда је време да се одустане од напора за јединствено Косово. У рукама Албанаца и њихових међународних присталица, изгледа као опасна илузија", написао је на свом блогу Џерард Галучи.

"Наводно је био постигнут споразум у уторак да се ствари врате у пређашње стање - с повлачењем специјалних полицијских јединица са два прелаза која су била предмет заузимања. Али, нако што је премијер Тачи изавио да не би "да иде назад" у настојању да преузме контролу над прелазима, КФОР је, изгледа, превозио специјалну полицију натраг (укључујући и хеликоптере).

У Лепосавићу, РОСУ (специјална јединица полиције) није могла остати због локалних отпора. Тамо су, локални Срби наводно, запалили прелаз. У Зубином Потоку албанска полиција можда буде у могућности да остане на месту. Јављено је да се је амерички КФОР размешта на граници.

У четвртак, српски преговарач Стефановић наводно је постигао договор с командантом КФОРА Билером - упркос Билеровом јасном одбацивању претходног споразума - да се РОСУ повуче из Лепосавића, али да се допусти снагама КФОР-а да се преузму контролу над "шверцом оружја". Чини се да нема још увек споразума на прелазу 31 у Зубином Потоку. Многи локални Срби очекују наставак албанских напора да са међународном подршком даље притискају север.

Зачудо, генерал Билер је објаснио да је КФОР превозио албанску полиције натраг до границе, јер националности за њега ништа не значи. Приштина тврди су њена полиција и царински службеници на граници и да сада спроводе трговинску блокаду према Србији. По захтеву Београда - и с руском подршком - Савет безбедности Уједињених нација ће размотрити кризу на Косову на затвореној седници.

Чини се да ЕУЛЕX не подржава заједничке напоре Приштине/КФОР-а да одсеку север Косова силом од Србије.

С обзиром на очит слом међународних мировних снага на Косову, СБУН би морао узети у обзир враћање мировњака УН-а. Такође, можда је време да се одустане од напора за јединствено Косово. У рукама Албанаца и њихових међународних присталица, изгледа као опасна илузија. Одвојена мисија УН-а за север уз коришћење плавих шлемова УН-а може бити најбољи начин да се осигура мир за све до коначног решења статуса.Као и за КФОР-а, који је изгледа изашао из оквира резолуције 1244, озбиљно ризикујући свој легитимитет", закључио је Галучи на свом блогу. Текст у оригиналу можете прочитати овде.

(КИМ Радио)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]