Početna strana > Hronika > Đorđe Vukadinović: Pre 2012. i Briselskog sporazuma ROSU nije mogao ovako da vršlja po severu KiM; Da li još uvek važi da svako rešenje za KiM mora biti u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244?
Hronika

Đorđe Vukadinović: Pre 2012. i Briselskog sporazuma ROSU nije mogao ovako da vršlja po severu KiM; Da li još uvek važi da svako rešenje za KiM mora biti u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244?

PDF Štampa El. pošta
sreda, 29. maj 2019.

 Đorđe Vukadinović iz opozicione poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija rekao je da je upad specijalnih snaga na sever Kosova omogućen Briselskim sporazumom koji je potpisala aktuelna vlast predvođena Srpskom naprednom strankom i Aleksadrom Vučićem.

"Do Briselskog sporazuma nije mogao ROSU da vršlja po severu Kosova. Žigošete prethodnike za probleme na Kosovu i ukazujete na njihove greške i propuste, ali i da ste u potpunosti u pravu potpuno je jasno da su svi ti prethodni i (Slobodan) Milošević i (Vojislav) Koštunica i (Boris) Tadić i (Zoran) Đinđić pravili razne greške, ali za sve to vreme Kosovska policija nije mogla preko Ibra", rekao je Vukadinović na sednici Skupštine Srbije o Kosovu.

"A sada tamo vršljalu kosovski specijalci kada im se prohte, a vi sada možete samo da širiti ruke i da pozivate kolege iz međunarodne zajednice koji kažu to je legitimna akcija policije koja se bori protiv krimila", kazao je Vukadinović i dodao da sada vidi jedino da je Srbija nemoćna.

Dodao je da je na sednicu došao da čuje šta je taj kompromis o kome Vučić govori, ne u smisli detalja i tačnog plana, ali bar da se iznesu crvene linije.

Vukadinović je kazao i da je 2013. godine Skupština Srbije donela Rezoluciju u kojoj jasno i glasno piše da svako rešenje pitanje o status Kosova mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

"To je obavezujući dokument ove Skupštine Srbije i moje pitanje je da li je rezolucija na snazi, da li će danas biti glasanje o nečem drugom i da li i dalje stojite iza ovoga, i država i Vlada Srbije, da svako rešenje mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244", upitao je Vukadinović.

On je kazao da kada neko govori da na Kosovu Srbija "nema ništa onda ništa ne može ni da dobije", a da bi po njemu crvna linija trebalo da budu Ustav i Rezolucija 1244.

Upitao je Vučića i da li se oseća odgovornim zbog toga što nisu ispunjene sve obaveze iz Briselskog sporazuma odnosno stvaranje zajednice srpskih opština.  

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner