уторак, 23. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Ђорђе Вукадиновић: Пре 2012. и Бриселског споразума РОСУ није могао овако да вршља по северу КиМ; Да ли још увек важи да свако решење за КиМ мора бити у складу са Уставом и Резолуцијом 1244?
Хроника

Ђорђе Вукадиновић: Пре 2012. и Бриселског споразума РОСУ није могао овако да вршља по северу КиМ; Да ли још увек важи да свако решење за КиМ мора бити у складу са Уставом и Резолуцијом 1244?

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 29. мај 2019.

 Ђорђе Вукадиновић из опозиционе посланичке групе Покрет за спас Србије-Нова Србија рекао је да је упад специјалних снага на север Косова омогућен Бриселским споразумом који је потписала актуелна власт предвођена Српском напредном странком и Алексадром Вучићем.

"До Бриселског споразума није могао РОСУ да вршља по северу Косова. Жигошете претходнике за проблеме на Косову и указујете на њихове грешке и пропусте, али и да сте у потпуности у праву потпуно је јасно да су сви ти претходни и (Слободан) Милошевић и (Војислав) Коштуница и (Борис) Тадић и (Зоран) Ђинђић правили разне грешке, али за све то време Косовска полиција није могла преко Ибра", рекао је Вукадиновић на седници Скупштине Србије о Косову.

"А сада тамо вршљалу косовски специјалци када им се прохте, а ви сада можете само да ширити руке и да позивате колеге из међународне заједнице који кажу то је легитимна акција полиције која се бори против кримила", казао је Вукадиновић и додао да сада види једино да је Србија немоћна.

Додао је да је на седницу дошао да чује шта је тај компромис о коме Вучић говори, не у смисли детаља и тачног плана, али бар да се изнесу црвене линије.

Вукадиновић је казао и да је 2013. године Скупштина Србије донела Резолуцију у којој јасно и гласно пише да свако решење питање о статус Косова мора да буде у складу са Уставом Србије и Резолуцијом Савета безбедности УН 1244.

"То је обавезујући документ ове Скупштине Србије и моје питање је да ли је резолуција на снази, да ли ће данас бити гласање о нечем другом и да ли и даље стојите иза овога, и држава и Влада Србије, да свако решење мора да буде у складу са Уставом и Резолуцијом 1244", упитао је Вукадиновић.

Он је казао да када неко говори да на Косову Србија "нема ништа онда ништа не може ни да добије", а да би по њему црвна линија требало да буду Устав и Резолуција 1244.

Упитао је Вучића и да ли се осећа одговорним због тога што нису испуњене све обавезе из Бриселског споразума односно стварање заједнице српских општина.  

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер