петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Динар наставио да пада, средњи курс 103,56
Хроника

Динар наставио да пада, средњи курс 103,56

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 09. јун 2010.

Динар је данас наставио да слаби према евру за 0,2 одсто, тако да је званични средњи курс бити 103,5617 динара за евро, што је нова рекордно ниска вредност домаће валуте, објавила је Народна банка Србије (НБС).

НБС је и јуче интервенисала на међубанкарском тржишту и продала 20 милиона евра на међубанкарском тржишту да би спречила прекомерне дневне промене девизног курса.

Од почетка године НБС је на међубанкарском девизном тржишту продала милијарду и 108,5 милиона евра, укључујући и јучерашњу интервенцију.

Динар је ове године био најјачи 4. јануара, када је званични средњи курс био 95,9679 динара за евро.

Јелашић: Евро неће достићи 110 динара

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Радован Јелашић изјавио је да евро у наредном периоду неће достићи вредност од 110 динара и да ће НБС успети да очува стабилност цена у земљи.

Јелашић је додао да ће инфлација у Србији у јуну бити испод четири одсто.

"Наша очекивања су да крај ове године дочекамо са инфлацијом од пет одсто, чему су гаранција довољно високе девизне резерве државе. Управо јуче продали смо одређену суму девиза како не би дошло до превеликих девизних осцилација. Девизе продајемо искључиво за динаре", рекао је Јелашић.

Гувернер у оставци сматра да закон о НБС-у, који се управо налази пред посланицима Скупштине Србије, неће угрозити функцију гувернера.

"Законом ће најмање бити промењене надлежности гувернера НБС-а. Савет ће и надаље остати надзорни орган Банке, док ће нешто веће надлежности добити њен Извршни одбор", констатовао је Јелашић.

Привредници губе милионе сваки пут када евро скочи за један динар

Динар и даље пада. Привредници упозоравају да им слабљење домаће валуте и те како ремети пословне планове, а поједини су због јачања евра свакодневно на губитку. Они се надају да ће се динар стабилизовати, док економисти прогнозирају да ће до краја године евро вредети око 105 динара.

Петрашин Јаковљевић, директор компаније „Металац”, каже за „Блиц” да је ова компанија на почетку године свој буџет за ову годину пројектовала по курсу од 100 динара за евро, а сада ће ту пројекцију морати да ревидира, и то по курсу од 105 динара за евро.

- Хоћу да верујем да ће се курс задржати на том нивоу, међутим, како ће се даље кретати, и када ће се стабилизовати, нико се више не усуђује да прогнозира - каже Јаковљевић.

Сваки пад динара, каже он, негативно се одражава на пословање, како кроз губитак вредности ненаплаћених потраживања, тако и због набавке сировина чија је вредност везана за валуту.

- „Металац” сваки дан има осам до десет милиона динара ненаплаћених потраживања, што значи да ако евро оде за један динар, ми губимо милион. Излаза нема ни у мењању цена, јер када то чините, правите застој у продаји, будући да се курс одражава и на пад куповне моћи становништва - каже Јаковљевић.

С друге стране, Родољуб Драшковић, власник компаније „Свислајон Таково”, истиче да кретање курса не утиче много на пословање његове компаније, пре свега због тога што је она извозно оријентисана. То не значи да у овој компанији нису заинтересовани за стабилност динара.

- Према мојој процени, курс ће се стабилизовати почетком јула, а на ком нивоу тешко је предвидети. Реално би било да стане на 105 динара. Није искључено да од октобра, када се покреће привреда, креће потрошачка сезона и када увознички лоби пуни тржиште увозним производима, динар доживи нови пад - каже Драшковић.

Драшковић објашњава да је његова компанија још у априлу предвидела да ће динар падати, због чега су тада и ревидирали буџет и то по курсу од 110 динара за евро.
„Ист поинт” неће морати да мења свој буџет за ову годину, пошто су га пројектовали уз претпоставку да ће курс износити од 105 до 110 динара за евро.

- Генерално, проблем са скоком евра је раст инфлације, а то није добро. Такође, сви ми имамо девизне кредите, па то ствара проблем са билансима. Што се нашег пословања конкретно тиче, тамо где извозимо погодује нам, али за све остало не. Бићемо принуђени да подижемо цене, јер ћемо у супротном радити са губицима - упозорава Зоран Дракулић, председник „Ист поинта”.

Економисти истичу да нико поуздано не може да прогнозира колико ће евро вредети до краја године. Никола Фабрис, професор Економског факултета у Београду, ипак оцењује да ћемо ову годину завршити са курсом евра од око 105 динара, а своју прогнозу базира на процени кретања инфлације у Србији и еврозони, као и на кретању дефицита текућег рачуна платног биланса.

- Јасно је да сада курс већ озбиљно угрожава остварење циља инфлације и стога је НБС много одлучнија када су у питању интервенције на девизном тржишту. Треба имати у виду да инструменти монетарне политике своје ефекте дају са одређеним временским кашњењима, тако да ће се ефекти текућих интервенција више осетити у другој половини године - истиче Фабрис.

(Агенције)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер