Početna strana > Hronika > Dik Marti: Identitet svedoka kad bude bilo čvrstih garancija
Hronika

Dik Marti: Identitet svedoka kad bude bilo čvrstih garancija

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 24. januar 2011.

Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti izjavio je da neće ustupiti nikakve osetljive informacije kao što su identitet svedoka i njihove izjave sve dok ne postoje „apsolutne garancije” da će se informacije strogo čuvati.

Marti koji je autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999, navodi u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) nesposobnost i UNMIK-a i Euleksa da razviju instrumente za sprovođenje osetljivih istraga kao što su zaštita identiteta svedoka ili sprečavanje da procure obaveštajni izveštaji.

„Mislim da svi znaju da je UNMIK imao velikih poteškoća u svom radu i da Euleks, to mi kažu visoki zvaničnici i sudije Euleksa, ima velikih problema sa prevodiocima, domaćim saradnicima, pretragom informatičkih sistema. Strašno je teško očuvati dokumente poverljivim”, kaže on.

Marti dodaje i da na Kosovu ne postoji volja da se razvija mreža insajdera usmerena prema osumnjičenim visokog profila.

Kao primer on navodi slučaj Nazima Blace, 37-ogodišnjeg Albanca sa Kosova koji tvrdi da je bio član mreže pod vođstvom bivših visokih zvaničnika Oslobodilačke vojske Kosova koja je ubijala, mučila i ucenjivala političke neprijatelje na Kosovu posle rata.

Blaca tvrdi da je ubio jednu osobu i uzeo učešće u mučenju njih još 16. Euleks je smestio Blacu pod zaštitu i u kućni pritvor nedelju dana pošto je dao tu izjavu u novembru 2009. godine.

Marti kaže da Blacino iskustvo ne služi kao dobar primer drugim insajderima koji razmišljaju o saradnji sa vlastima.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope sutra će razmatrati Martijev izveštaj o trgovini ljudskim organima u kojem navodi da je u središtu nelegalnih operacija bila „Drenička grupa” OVK čiji je šef - „ili koristeći termnologiju mreže organizovanog kriminala 'bos'” - bio Hašim Tači.

(Beta)