Хроника

Дик Марти: Идентитет сведока кад буде било чврстих гаранција

Штампа
понедељак, 24. јануар 2011.

Известилац Савета Европе Дик Марти изјавио је да неће уступити никакве осетљиве информације као што су идентитет сведока и њихове изјаве све док не постоје „апсолутне гаранције” да ће се информације строго чувати.

Марти који је аутор извештаја о трговини људским органима на Косову 1999, наводи у изјави за Балканску истраживачку мрежу (БИРН) неспособност и УНМИК-а и Еулекса да развију инструменте за спровођење осетљивих истрага као што су заштита идентитета сведока или спречавање да процуре обавештајни извештаји.

„Мислим да сви знају да је УНМИК имао великих потешкоћа у свом раду и да Еулекс, то ми кажу високи званичници и судије Еулекса, има великих проблема са преводиоцима, домаћим сарадницима, претрагом информатичких система. Страшно је тешко очувати документе поверљивим”, каже он.

Марти додаје и да на Косову не постоји воља да се развија мрежа инсајдера усмерена према осумњиченим високог профила.

Као пример он наводи случај Назима Блаце, 37-огодишњег Албанца са Косова који тврди да је био члан мреже под вођством бивших високих званичника Ослободилачке војске Косова која је убијала, мучила и уцењивала политичке непријатеље на Косову после рата.

Блаца тврди да је убио једну особу и узео учешће у мучењу њих још 16. Еулекс је сместио Блацу под заштиту и у кућни притвор недељу дана пошто је дао ту изјаву у новембру 2009. године.

Марти каже да Блацино искуство не служи као добар пример другим инсајдерима који размишљају о сарадњи са властима.

Парламентарна скупштина Савета Европе сутра ће разматрати Мартијев извештај о трговини људским органима у којем наводи да је у средишту нелегалних операција била „Дреничка група” ОВК чији је шеф - „или користећи термнологију мреже организованог криминала 'бос'” - био Хашим Тачи.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]