Početna strana > Hronika > Demonstranti u Hongkongu pokušali da upadnu u zgradu parlamenta, policija upotrebila suzavac i palice da spreči upad
Hronika

Demonstranti u Hongkongu pokušali da upadnu u zgradu parlamenta, policija upotrebila suzavac i palice da spreči upad

PDF Štampa El. pošta
sreda, 12. jun 2019.

 Protesti u Hongkongu su eskalirali kada su demonstranti pokušali da upadnu u zgradu parlamenta. Policija se trudi da suzavcem i palicama spreči upad.

Demonstranti su blokirali ulice oko zgrade parlamenta i policiju gađaju ciglama. Ima povređenih.

Ekipe Hitne pomoći zbrinjavaju povređene, a lokalni mediji javljaju da su demonstranti ipak uspeli da uđu u jedan deo parlamenta te ih policija sada tera napolje.

Na Tviteru su se pojavile tvrdnje i fotografije da je policija pucala na demonstrante. Zvaničnici su, navodi Rojters, potvrdili da su korišćeni gumeni meci.

Šef policije Stiven Lo Vai-Čung nazvao je sukobe "neredima".

To može imati ozbiljne posedice. Naime, neredi se kažnjavaju sa do 10 godina zatvora, navodi "Saut Čajna Morning Post".

"Nismo imali drugog izbora nego da upotrebimo oružje kako bismo zaustavili nerede", kazao je šef policije. U Hongkongu se danima odžavaju protesti zbog uvođenja novog zakona o ekstradiciji.

Izmene zakona treba da pojednostave proceduru za svaki pojedinačni slučaj za odobravanje izručenja traženih osumnjičenih drugim zemljama, ukljućujući matičnu zemlju Kinu, Makao i Tajvan, pored 20 zemalja sa kojima Hongkong već ima sporazum o ekstradiciji. Glasanje o Zakonu zakazano je za 20. jun.

Protivnici usvajanja predloženog zakona smatraju da optuženi u kineskom pravosudnom sistemu neće imati ista prava kao u Hongkongu.

Hongkong, bivša britanska kolonija, vraćena je Kini 1997. godine, uz garancije autonomije i slobode, uključujući poseban pravni sistem.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner