Хроника

Демонстранти у Хонгконгу покушали да упадну у зграду парламента, полиција употребила сузавац и палице да спречи упад

Штампа
среда, 12. јун 2019.

 Протести у Хонгконгу су ескалирали када су демонстранти покушали да упадну у зграду парламента. Полиција се труди да сузавцем и палицама спречи упад.

Демонстранти су блокирали улице око зграде парламента и полицију гађају циглама. Има повређених.

Екипе Хитне помоћи збрињавају повређене, а локални медији јављају да су демонстранти ипак успели да уђу у један део парламента те их полиција сада тера напоље.

На Твитеру су се појавиле тврдње и фотографије да је полиција пуцала на демонстранте. Званичници су, наводи Ројтерс, потврдили да су коришћени гумени меци.

Шеф полиције Стивен Ло Ваи-Чунг назвао је сукобе "нередима".

То може имати озбиљне поседице. Наиме, нереди се кажњавају са до 10 година затвора, наводи "Саут Чајна Морнинг Пост".

"Нисмо имали другог избора него да употребимо оружје како бисмо зауставили нереде", казао је шеф полиције. У Хонгконгу се данима оџавају протести због увођења новог закона о екстрадицији.

Измене закона треба да поједноставе процедуру за сваки појединачни случај за одобравање изручења тражених осумњичених другим земљама, укљућујући матичну земљу Кину, Макао и Тајван, поред 20 земаља са којима Хонгконг већ има споразум о екстрадицији. Гласање о Закону заказано је за 20. јун.

Противници усвајања предложеног закона сматрају да оптужени у кинеском правосудном систему неће имати иста права као у Хонгконгу.

Хонгконг, бивша британска колонија, враћена је Кини 1997. године, уз гаранције аутономије и слободе, укључујући посебан правни систем.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]