Početna strana > Hronika > „Deklesifajd VB“: Britanski instruktori obučavali su ukrajinske tenkiste da koriste municiju sa osiromašenim uranijumom
Hronika

„Deklesifajd VB“: Britanski instruktori obučavali su ukrajinske tenkiste da koriste municiju sa osiromašenim uranijumom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 27. mart 2023.

Britanski instruktori su obučavali ukrajinske tenkiste da koriste municiju sa osiromašenim uranijumom, piše portal „Deklesifajd VB“.

Prema informacijama portala, u videu se može primetiti da je Velika Britanija organizovala obuku za ukrajinske vojnike kako bi naučili da upravljaju tenkovima „Čelindžer 2“. Na videu koji je 26. marta objavilo Ministarstvo odbrane Velike Britanije na Jutjub kanalu, mogu se videti slike municije sa osiromašenim uranijumom.

Osim toga, na vežbama je takođe prisustvovao vojni instruktor iz Sjedinjenih Američkih Država. Taj deo videa Ministarstvo odbrane Velike Britanije je formulisalo kao „Instruktori počinju da upoznaju nišandžije, vojnike za punjenje topova i komandante sa vrstama municije za topove „Čelindžer 2“.

Ekspert iz britanske dobrotvorne organizacije Opservatorija konflikta i okoline Dag Uir je u intervjuu izjavio da je, prikazana u video snimku, municija sa osiromašenim uranijumom označena je kao „inertna“.

„Narandžasto-crna municija koja se vidi u videu, očigledno, predstavlja inertnu demo verziju britanske municije CHARM3 DU (tehnički termin za označavanje britanskih zaliha municije sa osiromašenim uranijumom) kalibra 122 milimetra“, rekao je on.

Uir je podvukao da primena takve municije „predstavlja opasnost za ljude“, s obzirom na to da izaziva probleme sa disanjem.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je saopštilo da su posade ukrajinskih tenkova završile proces obuke za upravljanje tenkovima „Čelindžer 2“ i vratili su se iz Velike Britanije u Ukrajinu. Pretpostavlja se, da će u narednim danima posade biti angažovane u ukrajinskoj kontraofanzivi.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner