Početna strana > Hronika > Dejan Šoškić: Vraćamo se na lošu putanju ekonomske aktivnosti, biće posledica
Hronika

Dejan Šoškić: Vraćamo se na lošu putanju ekonomske aktivnosti, biće posledica

PDF Štampa El. pošta
sreda, 18. septembar 2019.

 Plate mogu biti samo dugoročno posledica onoga što se u zemlji stvara, produktivnost je ključna za procenu o tome koliko se mogu podizati plate, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić, govoreći o najavljenom povećanju plata u javnom sektoru.

Vlada je juče usvojila predlog rebalansa bužeta po kom se od 1.novembra povećavaju plate u javnom sektoru. Tako će medicinske sestre dobiti najveće povećanje od 15 odsto, dok će zaposleni u državnoj upravi dobiti 8 odsto.

"Ako podignete plate, odnosno potrošnju, a niste povećali ekonomsku aktivnost zemlje, onda povećate troškove i smanjite osnovu iz koje se zarade isplaćuju", objašnjava on.

Kako je naveo, rast produktivnosti u zemlji je relativno skroman, a kad se tome doda i inflaciju, i u tom okviru bi trebalo da se kreće, odnosno određuje rast plata.

Trebalo bi ići i u neku reformu plata u javnom sektoru, kaže gost, mnogo više i bolje da se nagrađuju ljudi u zdravstvu, nauci, kulturi, i da nacionalna ekonomija počne da se izvlači iz situacije u kojoj je već više godina.

Ugrožena je i fiskalna stabilnost u zemlji, i imamo usporavanje makro ekonomske aktivnosti, dodao je.

Šoškić kaže da je Srbija ponovo na putanji niskih stopa rasta, i i dalje se razlika između nas i sličnih zemalja povećava, a s druge strane imamo najavu povećanja plata, imamo fiksni kurs, i dolazi po smanjivanja konkurentnosti ekonomije.

"Vraćamo se na lošu putanju ekonomske aktivnosti koja će imati i loše posledice", kazao je.

Šoškić je ipak rekao da fiskalna konsolidacija jeste u određenoj meri uspešna.

"Vlada je imala period fiskalne konsolidacije, sada se povlače potezi koji mogu da budu problematični", kaže.

On je ocenio da je važno da se ulaže u obrazovanje, nauku, kulturu.

"Ekonomska aktivnost zemlje počiva na tome koje kakvi pojedici učestvuju u ekonomskom razvoju zemlje, to su stubovi bez kojih nema ekonomske aktivnosti, a oni su kod nas u velikoj meri dovedeni u pitanje", zaključio je.

(N1)