Početna strana > Hronika > Cilj obnavljanja Narodnog veća Sandžaka je proglašenje autonomije
Hronika

Cilj obnavljanja Narodnog veća Sandžaka je proglašenje autonomije

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 15. avgust 2010.

U Novom Pazaru obnavljaju Narodno veće Sandžaka čiji je programski zadatak proglašenje autonomije Sandžaka

U Novom Pazaru su u toku pripreme na obnavljanju Narodnog veća Sandžaka, čiji je programski zadatak proglašenje autonomije Sandžaka, a buduća pokrajina obuhvatila bi i deo crnogorske teritorije, pišu podgoričke „Vijesti“.

- Sandžak kao istorijska regija predstavlja jednu celinu u kulturološkom, geografskom, komunikacijskom, etnološkom, ekonomskom i svakom drugom pogledu. Sandžak je istorijska i sadašnja činjenica. Znaju se njegove avnojevske i berlinske granice - izjavio je predsednik Odbora za obnavljanje NVS DŽemail Suljević.

On je rekao da Sandžak nije srpska, niti crnogorska kolonija, već pripada njegovim građanima i u budućnosti se ništa ne može rešavati mimo njegove volje.

- Avnojevske granice Sandžaka su poznate, kao i one utvrđene na Berlinskom kongresu 1878. godine, a sve posle toga na ovom prostoru je rađeno a da Bošnjaci ništa nisu pitani - rekao je Suljević.

Crnogorski Srbi nisu iznenađeni

Politički predstavnici Srba u Crnoj Gori nisu iznenađeni zahtevom iz Novog Pazara o obnavljanju autonomije Sandžaka, čiji bi sastavni deo bile i opštine na severu te države, dok predstavnici Bošnjaka kažu da su o toj ideji saznali iz medija.

Autonomna oblast Sandžak na crnogorskoj teritoriji obuhvatala bi gradove Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevicu, Plav i Rožaje, a u Srbiji Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Prijepolje, Novu Varoš i Priboj.

(Večernje novosti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner