Хроника

Циљ обнављања Народног већа Санџака је проглашење аутономије

Штампа
недеља, 15. август 2010.

У Новом Пазару обнављају Народно веће Санџака чији је програмски задатак проглашење аутономије Санџака

У Новом Пазару су у току припреме на обнављању Народног већа Санџака, чији је програмски задатак проглашење аутономије Санџака, а будућа покрајина обухватила би и део црногорске територије, пишу подгоричке „Вијести“.

- Санџак као историјска регија представља једну целину у културолошком, географском, комуникацијском, етнолошком, економском и сваком другом погледу. Санџак је историјска и садашња чињеница. Знају се његове авнојевске и берлинске границе - изјавио је председник Одбора за обнављање НВС Џемаил Суљевић.

Он је рекао да Санџак није српска, нити црногорска колонија, већ припада његовим грађанима и у будућности се ништа не може решавати мимо његове воље.

- Авнојевске границе Санџака су познате, као и оне утврђене на Берлинском конгресу 1878. године, а све после тога на овом простору је рађено а да Бошњаци ништа нису питани - рекао је Суљевић.

Црногорски Срби нису изненађени

Политички представници Срба у Црној Гори нису изненађени захтевом из Новог Пазара о обнављању аутономије Санџака, чији би саставни део биле и општине на северу те државе, док представници Бошњака кажу да су о тој идеји сазнали из медија.

Аутономна област Санџак на црногорској територији обухватала би градове Пљевља, Бијело Поље, Беране, Андријевицу, Плав и Рожаје, а у Србији Нови Пазар, Тутин, Сјеницу, Пријепоље, Нову Варош и Прибој.

(Вечерње новости)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]