Početna strana > Hronika > Ćamil Duraković izjavio da je „podneo prvu krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv novinara RTRS Branimira Đuričića“
Hronika

Ćamil Duraković izjavio da je „podneo prvu krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv novinara RTRS Branimira Đuričića“

PDF Štampa El. pošta
sreda, 28. jul 2021.

Predsednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio za N1 da je podneo prvu krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv novinara Radio-televizije Republike Srpske Branimira Đuričića. Tužilaštvo BiH već je formiralo nekoliko predmeta za negiranje genocida na osnovu prijava građana koje su primili nakon odluke bivšeg Visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, a koja je stupila na snagu danas.

On je dokument koji je poslao Tužilaštvu objavio na Fejsbuku napisavši da je ovo njegova prva krivična prijava zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Osumnjičeni je Branimir Đuričić, novinar RTRS-a i predstavnik udruženja novinara iz Republike Srpske koji je, piše portal Klix.ba, otvoreno manipulisao brojem žrtava u Srebrenici i osporavao odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu koji je presudio da je u Srebrenici bio genocid.

On je istakao da svi građani prvi put imaju mogućnost i zakonski osnov da prijavljuju one koji javno negiraju genocid i dodao da je još juče u Srebrenici boračka organizacija RS lepila plakate Ratka Mladića, koga nazivaju herojem.

Tužilaštvo BiH već je formiralo nekoliko predmeta za negiranje genocida na osnovu prijava građana koje su primili nakon odluke bivšeg Visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, a koja je stupila na snagu danas.

On je nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH prema kojim je za negiranje genocida i drugih raznih zločina sa prostora Bosne i Hercegovine moguće dobiti od tri meseca do pet godina zatvora.

(N1)

Videti još: U BiH od danas na snazi Inckove odredbe o „zabrani negiranja genocida“