Хроника

Ћамил Дураковић изјавио да је „поднеo прву кривичну пријаву због негирања геноцида у Сребреници против новинара РТРС Бранимира Ђуричића“

Штампа
среда, 28. јул 2021.

Председник Скупштине Општине Сребреница Ћамил Дураковић изјавио за Н1 да је поднео прву кривичну пријаву због негирања геноцида у Сребреници против новинара Радио-телевизије Републике Српске Бранимира Ђуричића. Тужилаштво БиХ већ је формирало неколико предмета за негирање геноцида на основу пријава грађана које су примили након одлуке бившег Високог представника за БиХ Валентина Инцка, а која је ступила на снагу данас.

Он је документ који је послао Тужилаштву објавио на Фејсбуку написавши да је ово његова прва кривична пријава због негирања геноцида у Сребреници.

Осумњичени је Бранимир Ђуричић, новинар РТРС-а и представник удружења новинара из Републике Српске који је, пише портал Клиx.ба, отворено манипулисао бројем жртава у Сребреници и оспоравао одлуку Међународног резидуалног механизма за казнене судове у Хагу који је пресудио да је у Сребреници био геноцид.

Он је истакао да сви грађани први пут имају могућност и законски основ да пријављују оне који јавно негирају геноцид и додао да је још јуче у Сребреници борачка организација РС лепила плакате Ратка Младића, кога називају херојем.

Тужилаштво БиХ већ је формирало неколико предмета за негирање геноцида на основу пријава грађана које су примили након одлуке бившег Високог представника за БиХ Валентина Инцка, а која је ступила на снагу данас.

Он је наметнуо измене Кривичног закона БиХ према којим је за негирање геноцида и других разних злочина са простора Босне и Херцеговине могуће добити од три месеца до пет година затвора.

(Н1)

Видети још: У БиХ од данас на снази Инцкове одредбе о „забрани негирања геноцида“

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]