Početna strana > Hronika > „Britanski Skaj njuz“ Srbija se nalazi na spisku zemalja u kojima je epidemija izvan kontrole
Hronika

„Britanski Skaj njuz“ Srbija se nalazi na spisku zemalja u kojima je epidemija izvan kontrole

PDF Štampa El. pošta
petak, 10. jul 2020.

Britanski Skaj njuz je na osnovu izjave direktora Svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Gebrejesusa da se pandemija kovida 19 ubrzava i da većina zemalja još nije uspela da je stavi pod kontrolu, napravio spisak zemalja gde se to dešava, a među njima je nabrojao i Srbiju.

Britanski portal ocenjuje da su u Srbiji nakon dve noći protesta organizovanih zbog najavljenog policijskog časa, vlasti zabranile masovna okupljanja, a premijerka Ana Brnabić rekla je da je zdravstveni sistem blizu pucanja.

Inače, britanska vlada uklonila je Srbiju sa liste zemalja iz kojih ljudi mogu da se vraćaju u Veliku Britaniju ili da je posećuju bez obaveze odlaska u samoizolaciju.

Skaj njuz navodi da su zvaničnici i drugih evropskih zemalja, uključujući Francusku i Grčku, upozorili su na rizik novog širenja virusa.

Kako se navodi, dok se mnoge zemlje pripremaju za drugi talas, SAD, Indija i Brazil pokušavaju da se nose sa prvim, a u te tri zemlje dešava se većina novih slučajeva.

Najteže pogođena novim virusom je SAD gde je zaraženo više od tri miliona stanovnika, što znači jedan na 100 stanovnika.

U SAD se dnevno zarazi oko 60.000 stanovnika, u Brazilu 45.000 u Indiji gotovo 25.000, a u međuvremenu i brazilski predsednik objavio je da je oboleo, kao i predsednica Bolivije Ženin Anjez i drugi najmoćniji čovek Venecuele Diosdado Kabeljo.

U Boliviji je prijavljeno 42.984 slučajeva i 1.577 preminulih, a beleži se stalni porast novoobolelih.

U pojedinim regionima te zemlje bolnice su prenatrpane.

Venecuela se smatra jednom od najmanje pripremljenih zemalja za borbu protiv pandemije, a u bolnicama nema osnovnih potrepština poput vode, struje, lekova.

U Tokiju je takođe zabeležen povećan broj slučajeva što zabrinjava zbog drugog talasa virusa, a guverner tog okruga kaže da je to poziv za pomoć i da je neophodno upozorenje zbog daljeg širenja bolesti.

Zbog većeg broja novoobolelih u Hongkongu su zatvorene sve škole, navodi Skaj Njuz.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner