Хроника

„Британски Скај њуз“ Србија се налази на списку земаља у којима је епидемија изван контроле

Штампа
петак, 10. јул 2020.

Британски Скај њуз је на основу изјаве директора Светске здравствене организације Тедроса Гебрејесуса да се пандемија ковида 19 убрзава и да већина земаља још није успела да је стави под контролу, направио списак земаља где се то дешава, а међу њима је набројао и Србију.

Британски портал оцењује да су у Србији након две ноћи протеста организованих због најављеног полицијског часа, власти забраниле масовна окупљања, а премијерка Ана Брнабић рекла је да је здравствени систем близу пуцања.

Иначе, британска влада уклонила је Србију са листе земаља из којих људи могу да се враћају у Велику Британију или да је посећују без обавезе одласка у самоизолацију.

Скај њуз наводи да су званичници и других европских земаља, укључујући Француску и Грчку, упозорили су на ризик новог ширења вируса.

Како се наводи, док се многе земље припремају за други талас, САД, Индија и Бразил покушавају да се носе са првим, а у те три земље дешава се већина нових случајева.

Најтеже погођена новим вирусом је САД где је заражено више од три милиона становника, што значи један на 100 становника.

У САД се дневно зарази око 60.000 становника, у Бразилу 45.000 у Индији готово 25.000, а у међувремену и бразилски председник објавио је да је оболео, као и председница Боливије Женин Ањез и други најмоћнији човек Венецуеле Диосдадо Кабељо.

У Боливији је пријављено 42.984 случајева и 1.577 преминулих, а бележи се стални пораст новооболелих.

У појединим регионима те земље болнице су пренатрпане.

Венецуела се сматра једном од најмање припремљених земаља за борбу против пандемије, а у болницама нема основних потрепштина попут воде, струје, лекова.

У Токију је такође забележен повећан број случајева што забрињава због другог таласа вируса, а гувернер тог округа каже да је то позив за помоћ и да је неопходно упозорење због даљег ширења болести.

Због већег броја новооболелих у Хонгконгу су затворене све школе, наводи Скај Њуз.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]