Početna strana > Hronika > Britanski ambasador u SAD Kim Darok podneo ostavku posle objavljivanja diplomatskih dopisa u kojima Darok ocenjuje da je Tramp "nesposoban i nestabilan"
Hronika

Britanski ambasador u SAD Kim Darok podneo ostavku posle objavljivanja diplomatskih dopisa u kojima Darok ocenjuje da je Tramp "nesposoban i nestabilan"

PDF Štampa El. pošta
sreda, 10. jul 2019.

 Britanski ambasador u SAD Kim Darok podneo je ostavku posle kontroverze sa predsednikom Donaldom Trampom, a posle objavljivanja diplomatskih dopisa u kojima Darok ocenjuje da je Tramp nesposoban i nestabilan.

"Od curenja zvaničnih dokumenata iz ove ambasade bilo je mnogo spekulisanja o mojoj funkciji, trajanju mog mandata ambasadora. Želim da okončam te spekulacije. Trenutna situacija me sprečava da obavljam svoj posao kao što bih želeo tako da je najbolji put imenovanje novog ambadora", naveo je Darok. 

Odnosi između SAD i Velike Britanije su postali zategnuti od kada su u medije nedavno procurile diplomatske depeše ambasadora Kima Daroka, koji kritikuje Trampovu administraciju. 

Tramp je rekao da je Darok "veoma glup tip" i ponovo kritikovao britansku premijerku Terezu Mej da su pregovori o Bregzitu "katasrofalni".

Američki predsednik dodao je da SAD više neće da imaju kontakta sa Darokom dok je Tereza Mej izjavila da podržava britanskog ambasadora.

Darok (65) je jedan od najiskusnijih diplomata koji je imenovan za ambasadora u januaru 2016. godine posle Trampove pobede na izborima.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner