Хроника

Британски амбасадор у САД Ким Дарок поднео оставку после објављивања дипломатских дописа у којима Дарок оцењује да је Трамп "неспособан и нестабилан"

Штампа
среда, 10. јул 2019.

 Британски амбасадор у САД Ким Дарок поднео је оставку после контроверзе са председником Доналдом Трампом, а после објављивања дипломатских дописа у којима Дарок оцењује да је Трамп неспособан и нестабилан.

"Од цурења званичних докумената из ове амбасаде било је много спекулисања о мојој функцији, трајању мог мандата амбасадора. Желим да окончам те спекулације. Тренутна ситуација ме спречава да обављам свој посао као што бих желео тако да је најбољи пут именовање новог амбадора", навео је Дарок. 

Односи између САД и Велике Британије су постали затегнути од када су у медије недавно процуриле дипломатске депеше амбасадора Кима Дарока, који критикује Трампову администрацију. 

Трамп је рекао да је Дарок "веома глуп тип" и поново критиковао британску премијерку Терезу Меј да су преговори о Брегзиту "катасрофални".

Амерички председник додао је да САД више неће да имају контакта са Дароком док је Тереза Меј изјавила да подржава британског амбасадора.

Дарок (65) је један од најискуснијих дипломата који је именован за амбасадора у јануару 2016. године после Трампове победе на изборима.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]